Firmele care au avut mai mult de 10 contestatii respinse la licitatii publice si cele care isi retrag contestatia fara ca plangerea sa fi fost rezolvata vor fi prezentate public pe o pagina de Internet, iar statul va retine o cota din garantia de participare chiar daca firma renunta la contestatie.

Cota din garantia de participare este calculata in functie de valoarea estimata a contractului, scrie Mediafax.

Garantia de participare va fi returnata integral doar daca respectiva contestatie este retrasa pentru ca autoritatea contractanta a remediat problemele reclamate.

Procedura va fi reglementata de Guvern printr-o noua modificare a legislatiei achizitiilor publice.

Una dintre masurile avute in vedere de Executiv este ca, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) sa publice pe pagina proprie de Internet numele firmelor care, in cursul anului precedent, au depus contestatii si le-au retras fara ca autoritatea contractanta sa adopte masuri de remediere. Tot pe pagina de Internet vor fi indicate si firmele care au avut mai mult de zece contestatii respinse.

"Una dintre problemele sesizate in procedurile de achizitie publica este generata de «contestatarii de meserie», care depun reclamatii nejustificate la CNSC pentru a intarzia si bloca anumite licitatii, contestatii care evident ca sunt respinse de fiecare data. Pe langa retinerea unei sume din garantia de participare, va fi publicata si «o lista a rusinii» in care firmele care si-au facut un obicei din a bloca licitatiile sa fie clar identificate", au declarat surse oficiale.

In cazul in care contestatia este admisa in parte de catre CNSC, statul va retine jumatate din cota garantiei de participare.

De asemenea, in situatia in care garantia de participare constituita de o intreprindere mica sau mijlocie nu acopera suma minima impusa, statul va retine intreaga garantie de participare.

Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit "un fel de pirati ai licitatiilor" si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.

Guvernul sustinea ca astfel de firme hartuiesc autoritatea contractanta si avertiza ca va publica "un tablou al rusinii" cu aceste firme specializate in contestarea licitatiilor, astfel incat "sa le treaca pofta" de a mai bloca procedurile de achizitii publice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Setari Cookie-uri