Peste 20 de state noi au fost incluse in aceasta editie, in plus fata de editia anului 2011. Asadar, aceasta publicatie anuala devine o lucrare de referinta care capata o importanta deosebita pentru toate companiile care trimit personal in strainatate, a precizat Madalina Racovitan, partener in cadrul departamentului de taxe al KPMG Romania.

Ea subliniaza ca in ultimul an au avut loc putine modificari in tendinta companiilor de a detasa angajatii in strainatate pentru perioade scurte de timp, in timp ce modelul traditional de detasare pe termen lung intr-un singur stat continua sa scada.

In contextul economic actual, companiile sunt adesea interesate sa reduca costurile considerabile generate de detasarea pe termen lung a unui angajat intr-un alt stat. Prin urmare, companiile cauta modele mai flexibile si mai eficiente de mobilitate internationala a angajatilor.

Angajatii, pe de alta parte, prefera adesea calatoriile de business de scruta durata. Detasarile pe perioade lungi in care membrii de familie insotesc angajatul in statul de detasare au consecinte importante pentru angajati si pentru familiile acestora, si de aceea, calatoriile pentru perioade scurte de timp mult mai convenabile, atat pentru angajati cat si pentru angajatori.

"In mod evident, acest model de mobilitate internationala a angajatilor are anumite beneficii atat pentru angajat cat si pentru companie. Cu toate acestea, asa cum se explica in publicatia KPMG, modelul poate genera o serie de riscuri fiscale, atat pentru angajator cat si pentru angajat. Este deosebit de important ca in implementarea programelor de mobilitate internationala a angajatilor sa se tina cont de faptul ca in ultimii ani autoritatile fiscale din intreaga lume au devenit din ce in ce mai vigilente, intr-un efort de a atenua scaderea veniturilor bugetare", a completat Racovitan (foto).