"In viitor, exista si varianta ca un angajat sa lucreze cu mai multi angajatori, cu contract cu numar de ore zero. I se va permite sa lucreze pentru mai multi angajatiori atunci cand vrea, fara un program fix. Angajatorii se pot folosi de aceasta plaja larga de resurse umane. In mod evident, in Romania va fi complicat. Dar angajatorii gasesc solutiii pentru a a-si optimiza costurile si a raspunde nevoilor de flexibilitate ale angajatilor", considera Madalina Racovitan.

Reprezentantul KPMG a prezentat, astfel, cei mai importanti factori care vor schimba gandirea angajatorilor.

  • Schimbarea in forta de munca: o influenta foarte mare o are schimbarea de generatii. "Ne asteptam sa incepem sa lucram in urmatorii ani cu patru generatii", a spus reprezentantul KPMG.
  • Cresterea diversitatii: este un factor foarte important pentru ca in tot mai multe organizatii exista diversitate in ce priveste varsta
  • Flexibilitate si personalizare crescute: Generatiile viitoare au nevoie de o flexibilitate mai mare, tinerii sunt mult mai preocupati de siguranta locului de munca, dar isi doresc flexibilitate, un echilibru mult mai mare intre viata personala si munca. "Daca nu ii vezi 8 ore pe zi la birou pe angajati, devii un pic neincrezator, dar probabil ca vor exista cateva companii vor permite flexibilitate si se va deschide robinetul, tot mai multe companii vor adopta flexibilitatea pentru ca generatiile noi au nevoie de ea", sustine Madalina Racovitan.
  • Mobilitatea si globalizarea: dezvoltarea societatii si tehnologia permit mobilitatea, ca atare forta de munca a inceput sa fie mobila

Pe langa acesti factori, Madalina Racovitan sustine ca HR-ul trebuie sa se alinieze la strategia de business a companiei, sa inteleaga business-ul organizatiei si sa devina partener al companiei, sa nu fie doar o functie de suport.