Guvernul va adopta si publica miercuri ordonanta prin care autoritatile locale pot indexa sau nu taxele locale, a declarat premierul Ponta, care a atentionat ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii nu vor primi in compensatie bani din bugetul central.
"Sper sa terminam aceasta disputa sau neintelegere si lucrurile sa fie foarte clare: prin decizia autoritatii locale, taxele locale fie raman la nivelul din 2012 - asta e decizia care apartine primarului si consiliului local - ori se maresc cu rata inflatiei pe ultimii trei ani (...) In acelasi timp, imi fac datoria sa spun ca cei 16%, pe care unii primari vor sa-i incaseze, merg in bugetul primariei. Daca nu se maresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru ca e in opozitie, nici pentru primarii nostri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, ca de la bugetul de stat trebuie sa platim salarii, pensii, sa facem investitii publice, sa platim la sanatate ce avem de platit, la educatie. E intr-adevar autonomie locala. Daca le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), daca nu, indexarea doar cu rata inflatiei e un lucru normal care s-a infaptuit intotdeauna", a spus premierul la inceputul sedintei de Guvern.

Ponta a aratat ca taxele locale nu au mai fost majorate din 2009, cand actualul primar al Clujului, Emil Boc, era prim-ministru.

"Din 2009, de cand domnul Boc nu era primar de Cluj, era prim-ministru, atunci a marit taxele locale. Intotdeauna e important de care parte a fileului esti, ca iti schimbi opniile mai ales. Cu 20% le-a majorat domnul Boc atunci. Acum, ca primar inteleg ca nu vrea sa le majoreze deloc", a afirmat Ponta.

Inaintea sedintei de guverm, pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicata o forma modificata a proiectului de ordonanta privind indexarea taxelor locale, comparativ cu varianta avansata la sfarsitul anului trecut, document care prevede acum ca "pentru anul 2013" autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012, "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".

Aceste hotarari pot fi adoptate in termen de cel mult 20 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor si taxelor locale aprobate prin hotarari ale autoritatilor deliberative se compenseaza cu obligatii de plata catre bugetele locale, cu termene de plata viitoare sau se restituie la cerere.

In varianta initiala, ordonanta stabilea ca in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, iar autoritatile locale hotarasc cu privire la aplicarea indexarii.

Modificarea ordonantei este explicata de Guvern prin observatiile formulate in timpul consultarilor de catre ministerele initiatoare si avizatoare.

Ordonanta va fi publicata tot miercuri in Monitorul Oficial, conform declaratiilor premierului Victor Ponta.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, ca, in baza noii forme a ordonantei Guvernului, taxele si impozitele locale pentru anul viitor vor fi majorate, obligatoriu, cu 16%, iar in mod exceptional, doar in acest an, ele vor putea mentinute la nivelul anului 2012 de catre autoritatile locale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri