Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului anularea ordonantei de urgenta care stabileste indexarea taxelor locale si critica atitudinea inconsecventa a Executivului, care ar putea sa aiba consecinte grave la nivelul executiilor bugetare ale autoritatilor locale.

Guvernul a adoptat ieri ordonanta care stabileste ca indexarea taxelor locale este la latitudinea autoritatilor locale si nu reprezinta o obligatie impusa de la nivel central, in contextul in care multe administratii au decis deja majorarea taxelor invocand tocmai decizia de anul trecut a Guvernului.

"Foarte probabil, la controlul Curtii de Conturi asupra executiei bugetare din 2013, controlorii financiari vor interpreta ca primarii care ignora obligatia indexarii taxelor si impozitelor locale prevazuta in Codul Fiscal invocand OG nr. 1 au savarsit o ilegalitate si vor trebui sa suporte consecintele", potrivit comunicatului transmis de IPP.

Decizand abia in ultimele zilei ale lui 2012 sumele brute la care
trebuie sa ajunga taxele si impozitele pentru urmatorii 3 ani (indexarea
facandu-se odata la 3 ani cu rata inflatiei),

ONG-ul critica Guvernul pentru ca a luat prin surprindere primarii/presedintii de consilii judetene si consilierii locali/judeteni care apucasera sa emita hotarari de majorare a taxelor (avand, conform legii, acest atribut) prin care acestea au ajuns la sume peste ceea ce noua indexare le-a cerut sa atinga.

"Atragem atentia Guvernului care, prin concesia ce pare a fi facuta la presiunea unor primari care marisera taxele peste sumele rezultate in urma noii indexari de 16,05%, dar si primarilor ce dezinformeaza prin omisiune, mimand ca nu ar fi stiut ca la finalul anului 2012 se implineau cei trei ani la care se face o noua indexare a taxelor locale
cu rata inflatiei, ca actualul lor comportament fiscal este populist, iresponsabil si evident riscant in conditiile angajamentelor fata de FMI si Comisia Europeana care ne cer o predictibilitatea fiscala in Romania. De altfel, in loc sa sustina o politica fiscala responsabila, autoritatile locale si cele centrale prefera sa se imprumute in continuare de la organismele internationale", subliniaza IPP.

Institutul apreciaza ca datoria Guvernului este sa respecte legea, sa faca derogari numai in situatii exceptionale, ci sa nu alimenteze o politica populista de mentinere a unor taxe si impozite la nivelul anului 2012 (unele nemajorate din 2009!), ignorand perfect constient faptul ca inflatia a crescut intre timp.

De asemenea, IPP cere prin acest comunicat Curtii de Conturi a Romaniei sa explice public care sunt consecintele juridice ale noii Ordonante, avand datoria de a preveni aruncarea in haos a bugetelor locale in urmatorii ani ce sunt capitali pentru finalizarea proiectelor de investitii locale.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri