Joi este ultima zi in care contribuabilii, platitorii de impozit pe profit isi pot exprima optiunea de a plati trimestrial, prin plati anticipate sau prin sistem real de plata, aceasta optiune fiind una dintre modificarile fiscale ce au fost adoptate de la 1 ianuarie.
“Mai avem o singura zi in care putem sa facem o alegere corecta. Posibilitatea de a alege sistemul in care fiecare isi plateste impozitul pe profit poate insemna un avantaj dar in acelasi timp si un dezavantaj. Faceti alegerea corecta pentru ca aceasta iti va arata efectele pe parcursul urmatorilor doi ani, iar prin plata anticipata se poate crea un avantaj de cash flow” a declarat Luminita Ristea, partener CRG Nexia.

O alta modificare a Codului Fiscal este aceea a impozitarii unor persoane care timp de 22 de ani nu au fost impozitate. “Aceste modificari dau statului instrumente de control fiscal suplimentar pentru persoanele fizice mizand pe impozitarea unei categorii largi care nu era impozitata pana acum. Unul din sectoarele care va fi afectat de aceasta lege este agricultura, unde agricultorii mici devin contribuabili” Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii, membru Nexia.

Legea prevede ca in cazul controalelor fiscale realizate de ANAF persoanele fizice pot fi solicitate sa completeze o declaratie de patrimoniu pe propria raspundere. “Obligativitatea unei declaratii de patrimoniu si venit pentru persoanele fizice la cererea organelor de control ne poate face sa credem ca fiscul isi perfectioneaza instrumentele pentru controlul marilor averi”, a explicat Petre.

Noile schimbari fiscale continua politica de limitare a deductibilitatii cu cheltuielile. “Daca pana acum deductibilitatea cheltuielilor cu autovehicule se facea pana la 50% sau in unele cazuri chiar integral, de la 1 februarie se limiteaza aceste deductibilitati, astfel ca cheltuielile cu o masina care, de exemplu, este mai scumpa de 18 mii de euro nu se mai deduce”, a precizat Dinu Petre.

“Singura modalitate prin care aceste modificari isi vor atinge scopul de a atrage mai multi bani la bugetul statului este conformarea si transparenta fiscala. Daca se arata transparenta in ceea ce se face cu banii rezultati din aceste modificari, atunci si gradul de conformare fiscala voluntara va creste” este de parere Luminita Ristea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri