Evaziunea fiscala este estimat la 10-14% din PIB, dar o varianta mai aproape de adevar este de circa 20% din PIB, in timp ce gradul de conformare volunatara este de 80%, a declarat Ramona Jurubita, partener KPMG, in cadrul conferintei Fiscal 2013, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Niculeasa Law Office, KPMG si Mazars.
In acest context, gradul de colectare a impozitelor in Romania este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeana, de aproximativ 32% din PIB, sub media europeana de 40% si chiar sub performanta Bulgariei, care are o colectare de 35% din PIB.

De asemenea, specialistul KPMG a prezentat un top in ceea ce priveste fiscalitatea in regiune, Romania avand cote ridicate la cateva capitole: TVA si contributii sociale.




Dupa cum se observa din tabelul de mai sus, Romania are una dintre cele mai mari cote de TVA din Europa Centrala si de Est, dupa Ungaria.

Si la contributiile sociale avem printre cele mai ridicate cote, alaturi de Slovacia, Cehia si Rusia.

In concluzie, cota de TVA este printre cele mai ridicate din regiune, impozitul pe venit si cel pe profit se plaseaza la un nivel mediu, iar contributiile sociale sunt ridicate.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri