Diaconu este licentiat al Facultatii de Finante si Contabilitate din cadrul Universitatii A.I. Cuza din Iasi, pe care a absolvit-o in 1984.

Dupa terminarea facultatii, tanarul economist a lucrat la Uniunea Judeteana a Cooperativelor de Consum timp de 11 ani, dintre care aproape 6 ani dupa Revolutie, in cadrul biroului de control financiar intern, pentru ca din 1990 pana in 1995 sa ocupe functia de presedinte.

In perioada 1996-1997, Diaconu Gelu-Stefan a director general al sucursalei Piatra-Neamt a defunctei Bankcoop, perioada in care este suspectat ca a fost implicat intr-un dosar pentru inselaciune si abuz in serviciu, fiind acuzat ca ar fi falsificat un contract de credit.

De asemenea, viitorul sef al ANAF are o experienta vasta in ceea ce priveste vamile, fiind in perioada aprilie 1997 - februarie 2001 director general adjunct la Directia Generala a Vamilor, pentru ca din 2005 pana in 2009 sa fie seful Autoritatii Nationale a Vamilor din cadrul ANAF.

Totodata, Diaconu a mai ocupat timp de 4 ani o functie de conducere in Ministerul de Finante (aprilie 1997 - februarie 2001), pentru ca de la preluarea puterii de catre USL, sustinatorul PNL sa fie numit secretar de stat in Ministerul Economiei (iulie 2012 - prezent).

Citeste si:

In ceea ce priveste educatia, Diaconu Gelu-Stefan se lauda doar cu un curs de gestiune si auditare a activitatilor vamale ca bursier al Organizatiei Mondiale a Vamilor.

Potrivit CV-ului, Diaconu a facut un numar mare de cursuri, perfectionari, work-shopuri in domeniul contabilitatii, controlului financiar, administrarii fiscale si al activitatii vamale, organizate in tara si strainatate.

De asemenea, viitorul sef al ANAF are la activ patru carti publicate despre legislatia vamala si contenciosul administrativ.

Diaconu are 53 de ani. Afla mai multe detalii despre experienta si aptitudinile sale din CV-ul publicat de Ministerul Economiei si atasat articolului.