Toata lumea vorbeste despre parteneriatele public-private (PPP) in Romania, nimeni nu face nimic si avem o lege inutila, a spus Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura in cadrul conferintei "PPP in Romania: A Road Map to Partnership", organizata de International Project Finance Association (IPFA) in parteneriat cu AON Romania, NNDKP si BCR.

Din 2010 pana in prezent, Romania a avut 16 initiative de PPP-uri, dar nu s-a concretizat niciun proiect, a declarat Sova. El a explicat ca situatia s-a datorat incapacitatii administrative, dar si neajunsurilor legislative.

"PPP-ul nu este o figura juridica foate iubita nici la nivel european, cel putin la nivelul Comisiei Europene", a spus Sova, care a adus ca argument in favoarea acestei declaratii scaderea volumului de proiecte in perioada 2007-2012, de la un varf de 29,6 mld. euro in 2007, la 11, 7 mld. euro 2012.

Totusi, ministrul delegat a afirmat ca in continuare se cauta variante de imbunatatire a cadrului pentru PPP-uri.

Spre exemplu, Romania a transmis recent catre CE o varianta legii de reglementare a PPP-urilor, Sova fiind optimist ca ar putea fi aprobata in acest an.

"Din nefericire, pana acum nu a existat o mare sustinere din partea CE si din 2007 interesul bancilor si cel al autoritatilor publice a scazut", a comentat Dan Sova.

Ministrul delegat a expus si cateva dintre greselile facute pana acum in implementarea proiectelor. Astfel, potrivit lui Sova autoritatile s-au confruntat cu problema deficitului bugetar, ca urmare a faptului ca Eurostat nu admite ca valoarea cheltuielilor pentru astfel de proiecte sa fie scoasa in afara balantei contabile, decat daca platile de disponibilitate nu depasesc 50%.

De asemenea, Sova crede ca a fost o greseala ca statul sa nu implice bancile in procesul de initiere al PPP-urilor.

"Acum am implicat bancile interesate, sa isi spuna opinia legat de partea financiara si astfel sa nu mai avem proiecte nebancabile", a mai spus Sova.

Diferentele dintre concesiune si PPP

In opinia lui Dan Sova, pentru ca PPP-urile sa fie diferite de concesiuni, trebuie indeplinite doua conditii:

1. Partenerul public nu este capabil sa finanteze integral proiectul.
2. Proiecte complexe la care autoritatea publica nu este in masura sa stabileasca singura structura tehnica, financiara si juridica.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri