"In urmatorii ani bancile vor continua, dar pe un trend descendent, sa treaca la limitarea pierderilor si lichidarea activelor din domeniul imobiliar - vedem acest lucru nu intr-o nota alarmista, ci ca o situatie normala de piata", afirma Costin Teodorovici, Partener Bulboaca & Asociatii.

In opinia sa, anul 2013 marcheaza cel de-al cincilea an de cand "criza" s-a instalat in Romania, sectorul imobiliar si finantarea acestuia fiind lovite in plin. "Cel mai adesea, cand vorbim de finantari cu probleme din zona proiectelor imobiliare, ne referim la finantari din anii 2006 - 2007 si chiar 2008, cand fundamentele economice luate in considerare de banci s-au dovedit mult prea optimiste."

In perioada imediat urmatoare am, mai ales 2010 - 2011, dupa constientizarea problemelor, avocatul a vazut incercari de reasezare a finantarilor cu probleme pe noi baze, perioada fiind una a restructurarilor - extindere de termene, ajustarea in jos a tintelor de vanzari/inchirieri in conditiile presiunii pe pret din partea cumparatorilor/chiriasilor, majorarea costurilor de risc (dobanzi, comisioane) si uneori acordare de facilitati de credit suplimentare pentru finalizare unor proiecte aflate intr-o faza avansata a dezvoltarii.

Citeste si:

Astfel, unele proiecte au revenit la linia de plutire, altele nu. "In cazul acestora din urma, bancile s-au confruntat si cu abandonul unor proiecte de catre dezvoltatori, atunci cand a devenit evident ca este imposibila recuperarea capitalului propriu investit. Astfel, a urmat faza in care bancile au constientizat esecul, si-au asumat un anume coeficient de pierdere ("hair-cut") si au trecut la actiune: am vazut proiecte preluate de banci prin vehicule din grup, executand garantiile si aplicand propria politica de vanzari, dar si dosare de insolventa in domeniul imobiliar."

Sectorul real-estate este unul important in economie, iar in conditiile unei piete bancare concurentiale ca cea din Romania (avem aproximativ 40 de institutii de credit), avocatul Bulboaca & Asociatii nu se asteapta la o retragere a bancilor din acest domeniu. "Statisiticile arata ca cererea de dezvoltare imobiliara in Romania mai are mult pana a fi satisfacuta, existand potential de crestere odata cu revenirea din actualul ciclu economic. Credem ca aceasta se va intampla in conditii de normalizare, de maturizare a pietei imobiliare din Romania, astfel ca in mod evident nu este de asteptat o dinamica similara anilor dinaintea crizei, specifica unei piete emergente", afirma Costin Teodorovici.