"Romania va aplica direct legislatia vamala comunitara, astfel incat companiile romanesti implicate in comertul international vor trebui sa se pregateasca din timp pentru a se conforma noilor prevederi. Prima etapa in modernizarea legislatiei vamale, care includea si anumiti pasi in directia unei uniformizari a administrarii acesteia si a crearii unei administratii vamale unice europene, a fost incheiata in 2008, cand a a intrat in vigoare Regulamentul CE 450/2008 de stabilire a Codului Vamal Comunitar (Codul Vamal Modernizat), insa prevederile acestuia s-au aplicat gradual si, pana la acest moment, doar partial", anunta KPMG.

A doua etapa va incepe la 1 noiembrie, cand cel mai probabil proiectul de reformare a Codului Vamal al Uniunii Europene, aprobat de Parlamentul European, va intra in vigoare.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, termenul limita pentru aplicarea integrala a Codului Vamal este preconizat sa fie sfarsitul anului 2019.
Legislatia modernizata introduce simplificari vamale (una dintre cele mai importante prevederi fiind introducerea declararii electronice a bunurilor si comunicarea on-line intre agentii economici importatori/exportatori si autoritati) si unificarea modului de aplicare a acesteia de catre cele 28 de administratii vamale.

Valentin Durigu (foto), senior manager in Departamentul de Impozite Indirecte al KPMG, a recomandat companiilor sa profite de ragazul oferit prin reformarea Codului Vamal Comunitar si sa se asigure ca, in perioada care urmeaza, adopta masurile necesare pentru a-si dezvolta sistemele informatice la nivelul cerut de conceptul de e-customs, sisteme care trebuie sa fie interoperabile cu cele ale administratiei vamale.

ANALIZA: Cazul Jamal...
Citeste si: ANALIZA: Cazul Jamal Khashoggi - rol nou pentru Erdogan?

In plus, criteriile impuse in prezent pentru acordarea, de catre autoritatea vamala, a statutului de operator economic autorizat vor deveni obligatorii pentru orice companie care va solicita obtinerea unei autorizatii vamale.