Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a ales-o pe Iulia Motoc pentru functia de judecator la CEDO, dintre cele trei propuneri inainte de Romania.

Motoc a fost aleasa cu 132 de voturi "pentru", din 151 exprimate. Florin Streteanu a obtinut 7 voturi, iar Tudor Pantiru - 10 voturi, in timp ce doua au fost anulate, anunta Mediafax.

De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost sustinuta si de subcomisia pentru alegerea judecatorilor la CEDO. Subcomisia a decis, "cu o larga majoritate", sa sustina propunerea Iuliei Motoc, apreciind ca aceasta este "cea mai calificata candidatura" dintre cele inaintate de Romania, conform concluziilor acestui organism.

In 26 iunie, Comisiile juridice si pentru drepturile omului reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Ceilalti candidati, respectiv Bianca Gutan si Florin Streteanu, ca si candidatul de rezerva, Tudor Pantiru, au primit aviz pozitiv.

In cele din urma, Guvernul a inaintat Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei urmatoarele propuneri: Iulia Motoc, Florin Streteanu si Tudor Pantiru.

Citeste si:
Protestatari cer daune morale de 200.000 de lei de la Jandarmerie
Protestatari cer daune morale...

Inlocuirea Biancai Gutan cu Tudor Pantiru a fost facuta la propunerea Ministerului Justitiei.

"Decizia a fost luata in urma primirii de catre partea romana a avizului Grupului consultativ de experti pentru evaluarea listei nationale de propuneri pentru ocuparea functiei de judecator la CEDO cu privire la candidatii propusi de Romania. Astfel, Grupul consultativ a apreciat ca doi candidati (Iulia Antonella Motoc si Florin Streteanu) indeplinesc conditiile impuse de art. 21 alin. 1 din Conventie, in timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Gutan) nu indeplineste aceste conditii", explica Ministerul Justitiei.

Articolul 21 din Conventia CEDO prevede, la alineatul 1, ca "judecatorii trebuie sa se bucure de cea mai inalta consideratie morala si sa intruneasca conditiile cerute pentru exercitarea unei inalte functiuni judiciare sau sa fie juristi avand o competenta recunoscuta".
Iulia Antoanella Motoc este judecator la Curtea Constitutionala din 2010, ea fiind desemnata de Senat, la propunerea PDL si a grupului independentilor. Motoc a absolvit in 1989 Facultatea de Drept din Bucuresti, iar, pentru putin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecator la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti. Este doctor in etica (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filosofie), doctor in drept international public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucuresti, din 2002.

Citeste si:
Cei care il au pe Nasu' in suflet. Iulia Motoc, justitiara de la CCR
Cei care il au pe Nasu' in...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Avocatul Poporului cere echipamente pentru medici și plafonarea prețurilor
Setari Cookie-uri