Adio, regula "primul venit, primul servit": cum va functiona noul program de minimis

Noul sistem online pentru accesarea ajutorului financiar de minimis de catre intreprinderi mici si mijlocii nu va mai functiona pe principiul "primul venit, primul servit", punctajul va fi acordat automat de sistem, iar microintreprinderile din industria prelucratoare rurala vor fi punctate maxim.

Noul sistem de acordare a ajutorului a fost aprobat, miercuri, de Guvern, platile urmand sa fie efectuate in 2014, a anuntat ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, noteaza Mediafax.

Grapini a aratat ca deschiderea aplicatiei online va fi anuntata cu 5 zile inainte, iar inregistrarile online, fara a mai conta ora si minutul acestora, se vor desfasura timp de 10 zile.

Inregistrarile se vor face online pe formulare tip, iar software-ul va acorda automat punctajul, fara a se mai intruni o comisie speciala in acest scop.
Punctajul maxim va fi acordat pentru IMM-urile care opereaza in industria prelucratoare, iar apoi pentru cele din invatamant-cercetare. In functie de mediul in care functioneaza, vor fi punctate in plus cele din mediul rural, iar in functie de tipul de IMM, punctele vor fi acordate descrescator microintreprinderilor, intreprinderilor mici si intreprinderilor mijlocii.

Guvernul a decis si eliminarea obligativitatii prezentarii de IMM-uri a unui studiu tehnico-economic si a mentinut doar cerinta unui plan de investitii.
Schema de minimis va putea fi accesata si de firmele aflate in suspendare temporara, cu conditia sa fie in functiune de cel putin un an, iar codul CAEN pentru care solicita ajutor de minimis sa fi fost inregistrat cu cel putin 3 luni inainte.

Citeste si:
TikTok lansează TikTok for Business în România
TikTok lansează TikTok for...

Banii vor fi alocati in ordinea descrescatzoare a punctajelor, iar punctajul minim pentru finantare este de 60 de puncte dintr-un total de 100 puncte.
In cazul unor punctaje egale, criteriile de departajare vor fi angajarea tinerilor pana in 25 ani.

Dupa inregistrarea online, firmele vor avea 60 zile pentru depunerea la oficiile pentru IMM din teritoriu documentele in vederea verificarii administrative.
Grapini a dat asigurari ca sistemul online va face fata numarului de solicitanti, tinand cont si ca nu va mai conta data inregistrarii, si a precizat ca, daca va fi nevoie, fondurile vor fi suplimentate pentru acordarea ajutorului tuturor firmelor care intrunesc punctajul minim.

La 28 august, mai multi intreprinzatori care au incercat sa acceseze pagina de internet a Ministerului Finantelor au reclamat ca sectiunea dedicata schemei de minimis in valoare maxima de 500 milioane lei s-a blocat dupa deschidere, iar la scurt timp procesul de selectie a fost declarat inchis, acestia nemaiputand aplica pentru ajutorul financiar.

Ulterior, ministerul a transmis un comunicat in care arata ca pagina de internet dedicata schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesata de 20.225 de persoane, iar restul celor interesati nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnica a echipamentelor IT "era deja atinsa".

Citeste si:
Maria Grapini amenință că va da în judecată publicația satirică...
Maria Grapini amenință că va...

In final, Ministerul Finantelor a decis ca sesiunea de inregistrare online pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a fi eliminata astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.

Guvernul a majorat, recent, bugetul pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investitii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuandu-se pana la finele anului 2015.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri