Multe corporatii de renume au inceput sa joace dupa noi reguli si pe baza abordarii "Va rugam sa ne taxati, nu avem nimic de ascuns", insa gigantul american Nike a adoptat sloganul "Just Do It" si in ceea ce priveste evitarea taxelor, potrivit LowTax.

Potrivit raportului anual pe 2012, gigantul american a plasat circa 7 miliarde dolari in mai multe conturi de la numeroasele subsidiare pe care le-a creat in Insulele Bermude. Si a reusit sa evite plata unor taxe "cu stil", numindu-si 10 dintre cele 12 companii offshore dupa numele adidasilor Nike.

Air Max Limited, Nike Flight, Nike Pegasus, Nike Tailwind sau Nike Waffle (gofra - n.r.) sunt doar cateva dintre denumirile alese de compania americana, ironizand Fiscul american si aratand totodata ca nu isi ascunde subsidiarele.

Citeste si:

Totusi, pe langa faptul ca subsidiarele au nume amuzante, acestea au fost alese si pentru a arata ca proprietatea intelectuala a fost transferata catre acestea, un mijloc perfect legal de a evita taxarea in Statele Unite.

Potrivit Nike, infiintarea de subsidiare in paradisuri fiscale cu scopul de a minimiza povara fiscala nu este nici ilegala si nici imorala. De fapt, reprezentantii gigantului american considera ca nu este nicio diferenta intre practicile de evitare a taxelor ale unei companii si deducerea dobanzii in cazul ipotecilor sau deducerea sumelor virate catre instututiile de caritate. Singura diferenta este ca o firma ca Nike face mai multe economii decat un american de rand care apeleaza la deduceri.