Camera Deputatilor va dezbate si supune la vot, saptamana viitoare, marti, o noua transa de legi controversate si cu miza politica majora, printre acestea aflandu-se legea privind parteneriatul public-privat, dar si legea serviciului de salubrizare a localitatilor, Camera fiind for decizional.

Totodata, Camera Deputatilor se va pronunta prin vot, tot saptamana viitoare, marti, si asupra propunerii legislative pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse, care a fost reintrodusa pe ordinea de zi, si in acest caz Camera fiind for decizional, anunta Mediafax.
Legea privind parteneriatul public-privat si Legea serviciului de salubrizare a localitatilor au fost, de asemenea, introduse pe ordinea de zi a sedintei Camerei de saptamana viitoare, in conditiile in care rapoartele la cele doua propuneri legislative - ambele de adoptare - au fost elaborate luni seara, pe 9 decembrie, in aceeasi seara in care au trecut de Comisia juridica Legea amnistierii, Legea lobby-ului si modificarile la Codul penal.
Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat (Pl-x 457/2013), transmis Parlamentului de catre Guvern, a fost adoptat de Senat in noiembrie 2013 si are un caracter ordinar.
Comisiile de Industrii si Juridica au elaborat luni, pe 9 decembrie, raport comun de adoptare.
Proiectul de lege vizeaza reglementarea incheierii si derularii parteneriatului public-privat si reprezinta practic o noua lege care reglementeaza acest domeniu.
Ca urmare a adoptarii acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat nr.178/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Proiectul de lege a fost criticat vehement de catre reprezentantii PDL pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.
Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat.
Totodata, proiectul prevede ca inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire, in anumite conditii.
Potrivit propunerii legislative, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre persoane imputernicite in acest sens de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va monitoriza si supraveghea respectarea prevederilor acestei legi si a actelor normative emise in aplicarea acesteia, putand lua orice masuri prevazute de lege pentru indreptarea neconformitatilor constatate, se mai stipuleaza in propunerea legislativa.
Totodata, propunerea legislativa prevede si faptul ca procedurile de atribuire demarate in temeiul dispozitiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a acesteia, inceteaza de drept.
Un alt proiect de lege controversat si cu miza politica majora asupra caruia Camera se va pronunta in sedinta de saptamana viitoare, marti, este cel referitor la serviciul de salubrizare a localitatilor.
Acest proiect de lege, care are caracter organic, are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr.101/2006, cu modificarile ulterioare, si amendeaza cadrul legislativ actual, impunand obligatii generatorilor de deseuri de a implementa sisteme de colectare selectiva pentru hartie, metal, plastic si sticla.
Proiectul stabileste obligativitatea organizarii sistemului de colectare selectiva, perioada maxima de organizare si termenul limita de implementare, persoanele si modul de delegare a responsabilitatii aplicarii acestuia, penalizari si amenzi.
Proiectul a fost adoptat de Senat in aprilie 2010.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a venit de mai multe ori la dezbaterea proiectului de lege in cadrul Comisiei de Industrii pentru a solicita ca serviciul de salubrizare sa fie preluat de catre Primaria Generala. Aceasta solicitare a intampinat opozitia vehementa a primarilor de Sector, care nu sunt de acord sa cedeze un drept castigat.
Proiectul de lege prevede, intr-unul dintre amendamentele adoptate, elaborate de raportori, faptul ca "autoritatile deliberative ale sectoarelor municipiului Bucuresti au competente exclusive in ceea ce priveste infiintarea, organizarea, atribuirea si derularea activitatilor serviciului de salubrizare, cu exceptia activitatilor care sunt in competenta unitatii administrativ-teritoriale a Municipiului Bucuresti, respectiv de dezinsectie, dezinfectie, deratizare (...)".
Totodata, Legea privind amnistierea va fi supusa votului deputatilor saptamana viitoare
Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, la sesiunea de vot final care va avea loc saptamana viitoare, marti, 17 decembrie, incepand cu ora 12.00.
Pe ordinea de zi, in dreptul propunerii de lege, se mentioneaza ca initiativa este dezbatuta in procedura de urgenta, ca Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare si ca forul decizional este Camera Deputatilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri