Introducerea accizei de 7 eurocenti va fi amanata cu trei luni, pana la 31 martie 2014, la carburanti, iar presedintele Traian Basescu va trimite, miercuri, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat, a anuntat premierul Victor Ponta.

Surse oficiale au declarat agentiei Mediafax ca introducerea accizei va fi amanata atat la motorina, dar si la benzina.
Premierul a aratat ca este vorba de un "compromis politic" care a fost discutat atat in cadrul coalitiei, cat si cu presedintele Traian Basescu.

"Exista obligatia comuna ca in ianuarie, odata cu noua vizita a Comisiei Europene, Fondului Monetar International, sa vedem care este implicatia pentru buget si daca, intr-adevar, din alte tipuri de venituri putem sa acoperim ceea ce nu vom incasa in primul trimestru al anului 2014. Un mic compromis pentru a putea avea buget si de la 1 ianuarie sa platim pensii, salariile la medici, sa dam drumul la subventii. Cred ca, pana la urma, e un sacrificiu care merita si macar sa sa dovedeasca ca nu aveam nevoie de banii din acciza. As fi cel mai fericit daca ar fi chiar asa", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga bugetul daca acciza va fi majorata, premierul Victor Ponta precizand ulterior ca negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina. Miercuri, inaintea sedintei de guvern, Ponta a avut discutii atat cu liderii PNL, cat si cu presedintele Basescu, surse oficiale declarand ca s-a discutat despre buget.

Inainte de a merge la sediul PNL, Ponta a avut, la sediul Guvernului, o discutie cu mai multi ministri PSD si PNL, precum si cu liderul PC, Daniel Constantin, mai mult de doua ore legat de situatia de la TVR, dar nu a ajuns la un acord, astfel ca a vrut sa vorbeasca cu liderul PNL, Crin Antonescu.

Basescu: Niciodata nu voi aproba un mandat care prevede cresterea taxelor pe combustibil

Sumele totale care ar fi urmat sa fie colectate din crestere accizei ar fi fost de 2,4 miliarde de lei. Faptul ca va acciza va fi introdusa peste trei luni, „inseamna 600 de milioane de lei mai putin in bugetul de stat. Este o suma foarte mica in raportul cu excesele bugetare”, a declarat Traian Basescu in cadrul unei conferinte la Palatul Cotroceni.

„Sunt resurse foarte mari pentru ca aceasta taxa barbara sa nu fie introdusa. Cand va veni misiunea FMI, voi fi cel care isi va asuma explicarea erorii acestei taxe care va avea rolul sa creasca preturile, sa aiba impact pe cei mai saraci dintre romani, chiar si cei care au o prapadita de Dacie ar fi platit acest cost”, a mai spus Basescu.

„Sunt convins ca taxa poate fi evitata completa si acesta va fi obiectivul meu in discutiile cu Fondul (n.r. in luna ianuarie), iar eu nu voi valida nicio scrisoare catre FMI in care se pune problema cresterii taxelor”, a completat presedintele, potrivit caruia „daca se consolideaza si capacitatea ANAF-ului de a diminua evaziunea fiscala, am convingerea ca putem sa incepem primii pasi de reducere a CAS-ului”.

Basescu a mai spus ca reintroducerea acestei accize trebuie facuta in urma unei intelegeri cu FMI si Uniunea Europeana. „Niciodata nu voi aproba un mandat care prevede cresterea taxelor pe combustibil. Imi dau seama ca nu este necesara intoducerea acestei taxe suplimentare”, a explicat seful statului, care, totodata a declarat ca nu crede in ruperea USL.

Cititi si despre Se sparge USL?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri