Presedintele Traian Basescu a transmis, marti, spre reexaminare, Parlamentului, legea privind aprobarea OUG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, considerand-o inoportuna.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidenatiale citat de Mediafax, legea transmisa spre promulgare aproba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, act normativ care modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.
"Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind func?ionarea Uniunii Europene «Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele». In data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. In data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care subliniaza necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei", se arata in comunicatul de presa.
Presedintele Traian Basescu "considera ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la indeplinirea obligatiilor prevazute de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, este inoportuna si expune Romania unor sesizari prealabile pentru incalcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene".
"Avand in vedere prevederile Articolului 148 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, potrivit caruia «Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2)», precum si competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, in sensul celor mentionate mai sus", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Camera Deputatilor a adoptat in 17 decembrie ordonanta privind energia regenerabila, care prevede translatarea platii certificatelor verzi pe o perioada de 3 ani si tranzactionarea acestor certificate pe bursa. Deputatii au adoptat legea de aprobare a ordonantei cu 243 voturi "pentru", 46 "impotriva" si 21 abtineri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cate posturi din educatie vor fi afectate de OUG privind detasarile