Cota anuala obligatorie de energie electrica din surse regenerabile ar urma sa creasca anul viitor la 12,15% din consumul final brut, de la 11,9% in 2015, dar impactul in factura pentru populatie si IMM-uri ar putea urca de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, in urma exceptarii unor consumatori mari.

Ministerul Energiei a informat luni ca a publicat pe site-ul institutiei, in dezbatere publica, proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016, scrie Mediafax.

"In conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile a fost stabilit in baza scenariilor transmise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrica. In perioada imediat urmatoare, ministerul va organiza dezbateri cu reprezentantii asociatiilor de producatori de energie si reprezentantii asociatiilor de consumatori", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.

Astfel, ANRE a informat Guvernul la sfarsitul lunii iunie asupra unui nivel al cotei obligatorii de 12,15%, reprezentand un impact asupra consumatorului de 35 lei/MWh. Incepand de la mijlocul anului, Guvernul a emis, insa, acorduri de exceptare pentru mai multi consumatori mari de energie, astfel ca presiunea este transferata asupra consumatorilor neexceptati, populatie si IMM-uri.

"In cazul in care se iau in calcul acordurile pentru exceptare emise pana in prezent si a celor estimate a fi emise pana la sfarsitul anului 2015 (circa 7.000 de GWh) si a anului 2016 (circa 1.000 de GWh suplimentar fata de anul 2015), impactul certificatelor verzi in factura consumatorilor finali de energie electrica va inregistra o crestere de la circa 35 lei/MWh la circa 43 lei/MWh", se arata in nota de fundamentare.

Citeste si:
Prima solutie automatizata pentru colectarea facturilor neincasate
Kruk Romania si Termene.ro...

Conform directivei CE privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, Romania are de indeplinit ca obiectiv national pentru anul 2020 o pondere a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie de 24%. Potrivit unui raport al CE de la mijlocul lunii iunie, Romania a depasit traiectoria orientativa stabilita, cu o pondere a energiei regenerabile in total de 23,9% in 2013 si 22,8% in 2012, fata de obiectivele de 19,7%, respectiv 19%.

"In conditiile indeplinirii obiectivelor intermediare asumate, cresterea in continuare a eforturilor consumatorilor finali pentru sustinerea energiei electrice din surse regenerabile nu se justifica", se arata in nota de fundamentare a proiectului hotararii de Guvern.

Pentru 2014 cota obligatorie a fost stabilita de Guvern la 11,1%, impactul in facturi fiind de 35 lei/MWh de electricitate. In 2013, impactul in factura consumatorului final a contributiei pentru energia regenerabila a crescut de la 30 lei la 53 lei/MWh la inceputul anului, dar a coborat la 35 lei dupa ce Guvernul a diminuat sprijinul acordat productiei de energie din surse regenerabile. Potrivit datelor ANRE, impactul mediu al contributiei pentru energia regenerabila in factura consumatorului final in anul 2012 a fost de 29 lei/MWh.

In timp ce populatia si IMM-urile ar putea plati mai mult pentru sustinerea energiei regenerabile, facturile per ansamblu ar urma sa scada de la inceputul anului urmator, ca urmare a declinului pretului electricitatii si a reducerii TVA.

Citeste si:
Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti schimbi furnizorul de energie...
Ce trebuie sa stii daca vrei...

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat joi ca pretul electricitatii la consumator va scadea cu 5-6% la 1 ianuarie, dupa reducerea tarifelor de distributie si a bonusului de cogenerare.

"O scadere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scadere interesanta", a afirmat seful ANRE.

In prezent, costul unui megawatt, echivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei plus TVA. Populatia urbana consuma intre 2 si 3 MW pe an, dar in localitatile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar si sub 0,5 MW/an.

Citeste si:
Petrom va pune statii de incarcare electrica in 30 de benzinarii
Petrom va instala statii de...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Legumele, fructele si carnea de porc s-au scumpit cel mai mult in ianuarie
Setari Cookie-uri