Hein van Dam, Deloitte: Piata de fuziuni si achizitii ramane ôin evolutieö in 2014

Va fi 2014 un an mai bun pentru economie si, in mod particular, pentru piata de fuziuni si achizitii (M&A)? Raspunde Hein van Dam, Partener in cadrul companiei de consultanta Deloitte.

„Ratele nominale de crestere a produsului intern brut se imbunatatesc usor, dar nu ma astept ca aceasta tendinta sa aiba un impact imediat asupra pietei M&A din Romania. In opinia mea, parafrazand agentiile internationale de rating, cel mai potrivit cuvant care ar descrie perspectivele pentru economia si piata locala de fuziuni si achizitii este <<In evolutie>>”, afirma pentru wall-street.ro Hein van Dam, Partener Coordonator Servicii de Consultanta Financiara in cadrul Deloitte.

In opinia sa, increderea in mediul de afaceri si investitiile straine directe (ISD) raman principalele motoare ale activitatii de M&A, insa, luand in considerare declinul recent al nivelului ISD si extinderea incertitudinii economice europene, cresterea importantei activitatii de consolidare locala nu este surprinzatoare. Cele mai recente date publice arata ca investitiile straine directe au totalizat in primele zece luni ale anului trecut 1,816 miliarde de euro, in scadere cu 8,2% fata de perioada similara din 2012.

Din perspectiva volumului, sectorul financiar-bancar ar putea fi considerat “vedeta” de anul trecut, ca urmare a tranzactiilor incheiate, potrivit Deloitte. Cele din industria energetica, mai ales din sectorul energiei regenerabile, au ramas predominante, inaintea recentelor modificari legislative. „As mai mentiona sectorul informatic, agricultura, industria prelucratoare si retailul, printre sectoarele cu cele mai multe deal-uri din acest an.”

Analizand tranzactiile incheiate, 2013 nu a fost cel mai bun an pentru piata locala de fuziuni si achizitii, in comparatie cu cel anterior, crede Hein van Dam. De asemenea, intentia clara a guvernului de a reduce stimulentele pentru producatorii de energie regenerabila a redus apetitul pentru tranzactii. „Preconizez ca procesul de consolidare va avea cea mai mare importanta in ceea ce priveste piata de M&A, cu accent pe sectorul financiar, in timp ce fondurile de private equity continua sa arate un interes crescut companiilor ce-si desfasoara activitatea in sfera medicala sau farmaceutica, in distributia de nisa, precum si in IT sau tehnologie”, adauga partenerul Deloitte.

Citeste si:
Pandemia va accelera consolidarea sistemului bancar din ECE
Criza generat─â de COVID-19 va...

De asemenea, activitatea referitoare la fuziuni si achizitii/ privatizari, asa cum este specificata in acordurile incheiate cu FMI, este limitata la companiile din sectorul public. „Raspunsul statului ramane contradictoriu, in ceea ce priveste angajamentul sau de a aloca mai eficient capitalul in economia Romaniei, prin vanzari propriu-zise, parteneriate si dezvoltarea pietei locale de capital in vederea atingerii acestui obiectiv. Dar trebuie sa mentionam ca au fost inregistrate succese recente referitoare la anumite oferte publice initiale (IPO)”, comenteaza Hein van Dam.

La nivel local, fondurile de private equity se concentreaza foarte mult pe activele existente in acest moment in portofoliile lor. Totusi, mai multe fonduri au fost active in 2013, au efectuat analize diagnostic (due diligence) si, in anumite situatii, s-au implicat in negocieri prelungite, dar care nu s-au finalizat in termeni satisfacatori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Legal Business »Setari Cookie-uri