Cu 12 zile libere acordate in 2014, Romania ocupa penultima pozitie in topul statelor din regiune cu cele mai multe zile libere din acest an, pe ultimul loc fiind situata Ungaria, unde angajatii beneficiaza doar de 11 zile libere in acest an. La polul opus, pe prima pozitie se situeaza Ucraina, care acorda 18 zile libere, urmata de Slovacia, cu 15 zile libere.

„La nivel regional, este des intalnita practica de a nu compensa zilele libere legale care se suprapun cu cele de weekend cu alte zile din timpul saptamanii, in acesta situatie fiind nu doar Romania, ci si Ungaria, Cehia si Slovacia. In regiune, doar Ucraina compenseaza integral aceste zile, in timp ce Polonia acorda compensatii doar pentru zilele libere care se suprapun cu cele de sambata”, a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

Numar zile libere in Regiune

Riscurile neacordarii zilelor libere legale

Ca exceptie de la regula generala de mai sus, exista situatia in care angajatii presteaza munca in timpul zilelor de sarbatoare legale suprapuse cu cele de weekend. Aceasta situatie este cel mai des intalnita in companiile care au inclus ca obiect de activitate productia de energie, la personalul ce desfasoara activitate in entitati ca hidrocentrale/termocentrale, domeniul serviciilor medicale, operatorii de transport feroviar, aviatie s.a.; respectiv in oricare dintre companiile ce implica procese de productie sau activitati care nu pot fi oprite in timpul weekend-urilor datorita naturii acestora.

„Facem referire aici la angajatii cu program in ture, care, prin natura activitatii pe care o desfasoara, se confrunta in permanenta cu situatia in care o zi de sarbatoare legala este suprapusa cu o zi de weekend si cu o tura de a lor. Angajatii trebuie sa fie prezenti la munca datorita programului in ture stabilit de companie, care va include cu siguranta si zile de weekend, tocmai pentru a putea asigura continuitatea activitatii”, a adaugat Maria Cojocariu.

Citeste si:

In aceeasi masura putem face referire si la personalul tesa din companiile de tipul celor de mai sus, fara sa ne limitam insa la aceste obiecte de activitate.

Astfel, practic, orice companie care solicita angajatilor sa se prezinte la munca intr-o zi de sarbatoare legala ce se suprapune cu una de weekend, este obligata prin prevederile Codului Muncii, sa acorde angajatilor care desfasoara activitate in perioada respectiva, zile libere compensatorii in urmatoarele 30 de zile (proportional cu timpul lucrat) sau un spor la salariu nu mai mic de 100% pentru respectivele ore lucrate.

In ceea ce priveste riscurile neacordarii zilelor libere legale, angajatorii care nu respecta legea, risca conform Codului Muncii, amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Cu o experienta vasta in externalizare si consultanta in regiunea Europei Centrale si de Est, Accace ofera in prezent aceste servicii si la nivel mondial, atat prin intermediul birourilor din Romania, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina si Marea Britanie, precum si in alte 12 tari prin partenerii sai stabili, respectiv in Austria, Brazilia, Bulgaria, Croatia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia si SUA. Grupul are o cifra de afaceri de 9 milioane de euro.