Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, urmarit penal pentru abuz in serviciu, va fi cercetat, in continuare, in libertate, a decis definitiv, vineri, Curtea de Apel Bucuresti, care a hotarat si ca seful RAJDP Constanta, Adrian Gambuteanu, sa fie eliberat.

In cazul lui Constantinescu, instanta a respins contestatia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), prin care s-a cerut inlocuirea masurii controlului judiciar cu arestarea preventiva. Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia fata de arestare formulata de directorului Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, Adrian Gambuteanu, astfel ca si acesta va fi cercetat in libertate, insa, spre deosebire de Constantinescu, fara control judiciar.

Constantinescu este acuzat ca ar fi impiedicat controale ale Curtii de Conturi la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta si ar fi creat astfel un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul ca nu a emis, respectiv prelungit certificate de urbanism si autorizatii de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua firme.

Vineri, la iesirea din sala de judecata, presedintele CJ Constanta a spus ca va astepta pronuntarea la o cafea. Constantinescu a aratat ca Directia de Drumuri si Poduri nu este SRL-ul lui ca sa raspunda pentru faptele fostului director. El a precizat ca a depus la dosar si o expertiza medicala din care reiese ca este bolnav, potrivit Mediafax.

In momentul in care Nicusor Constantinescu a iesit din sala, mai multe persoane care l-au insotit la instanta au blocat accesul presei, pentru ca jurnalistii sa nu ii poata pune intrebari. Actiunea oamenilor lui Constantinescu s-a desfasurat chiar in fata jandarmilor, care nu au intervenit in niciun fel. In urma acestui incident, cel putin o camera de filmat a fost distrusa.

Tribunalul Bucuresti a dispus, in 20 martie, masura controlului judiciar in cazul presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, respingand propunerea procurorilor de arestare preventiva, in dosarul in care este urmarit penal pentru abuz in serviciu. Totodata, seful RAJDP Constanta, Adrian Gambuteanu, a fost arestat.

Instanta Tribunalului Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei, ca sub aspect circumstantial, din analiza inscrisurilor medicale depuse la dosarul de urmarire penala rezulta ca Nicusor Constantinescu "a fost diagnosticat cu o afectiune extrem de severa - cancer de prostata cu risc ridicat, care necesita un tratament intensiv combinat de terapie prin radiatii si terapie cu hormoni".

"Existenta acestei afectiuni extrem de grave este demonstrata in actualul stadiu al cercetarilor prin scrisoarea Spitalului din Stanford - Sectia de Radioterapie Oncologica din data de 04.02.2014", se arata in motivarea judecatorului de drepturi si libertati de la Tribunalului Bucuresti, care a hotarat ca Nicusor Constantinescu sa fie cercetat sub control judiciar.

Judecatorul a mai scris in motivare ca, din convorbirile telefonice prezentate de procurorii DNA in referat, reiese intentia lui Nicusor Constantinescu de a modifica anumite acte normative sau structuri de combatere a coruptiei.

"In motivarea referatului intocmit de organul de urmarire penala s-a mai aratat ca periculozitatea inculpatului este data si de atitudinea sa dupa descoperirea de catre autoritatile statului a unor situatii de incompatibilitate in care se afla (situatii identificate de ANI) sau a unor indicii privind savarsirea unor infractiuni (cazul dosarelor deschise in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta). In aceste imprejurari, in loc sa isi modifice comportamentul astfel incat sa se inscrie in dispozitiile legale, inculpatul a ales sa faca demersuri si presiuni pentru modificarea unor legi astfel incat acestea sa se potriveasca propriului comportament sau pentru desfiintarea unor institutii/schimbarea din functie a unor persoane", se precizeaza in motivare.

Relevante in acest sens, conform documentului citat, sunt discutiile purtate de presedintele CJ Constanta cu persoane avand diverse pozitii de autoritate, prin care incearca sa le determine pe acestea "sa modifice legea privind incompatibilitatile functionarilor publici (legea ANI), sa desfiinteze Directia Nationala Anticoruptie sau sa schimbe din functie unele persoane".

"Desi procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice demonstreaza o atitudine criticabila a inculpatului Constantinescu Nicusor, acestea nu au legatura directa cu faptele pentru care s-a propus dispunerea masurii arestarii preventive. Or, din acest punct de vedere, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul instantei apreciaza ca gradul de pericol concret se impune a fi demonstrat in primul rand prin raportare la faptele pentru care este efectuata activitatea de urmarire penala", potrivit motivarii.
Magistratul Tribunalului Bucuresti mai arata in motivare ca tendintele "extrem de autoritare" care rezulta din interceptarile telefonice atasate la dosar, precum si intentia de a modifica anumite acte normative sau de a desfiinta anumite structuri pentru prevenirea si combaterea faptelor de coruptie "sunt de neacceptat din partea unei persoane care detine calitatea de presedinte al unui consiliu judetean".

"Insa gradul de pericol concret la care fac referire dispozitiile art. 223 alin. 2 Cpp se impune a fi demonstrat in primul rand cu privire la o anumita fapta pentru care sunt efectuate cercetari, si nu doar in general prin raportare la modul de conduita al persoanei. Or, din acest punct de vedere, mijloacele de proba administrate in cazul inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel nu demonstreaza acelasi grad de pericol concret ca in cazul persoanei cercetate in calitate de autor, respectiv in cazul inculpatului Gambuteanu Adrian George. In masura in care actele retinute in sarcina inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel ar fi putut fi calificate pe baza mijloacelor de proba drept acte de participatie sub forma instigarii, cu certitudine gradul de potential criminogen ar fi impus luarea masurii preventive fata de instigator", a mai notat judecatorul in documentul citat.

Totodata, judecatorul a mentionat ca presedintele CJ Constanta poate fi suspectat de "complicitate morala" in ceea ce il priveste pe Adrian Gambuteanu, directorului Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta. Gimbuteanu a fost arestat preventiv, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Anchetatorii au facut, in 19 martie, perchezitii la locuinta lui Constantinescu si la sediile Consiliului Judetean si Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta. Cu acest prilej, au fost ridicate mai multe documente de la locuinta lui Nicusor Constantinescu si de la sediul Regiei Judetene de Drumuri si Poduri.

Constantinescu este urmarit penal si in alt dosar al DNA, fiind acuzat ca "si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri