Un barbat suspectat ca a spart site-ul oficial al Presedintiei pentru a obtine informatii si ca a obtinut ilegal date de pe 62.000 de carduri bancare este audiat in cursul acestei zile de procutorii DIICOT.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de DIICOT, procurorii - Serviciului Teritorial Cluj, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, au desfasurat mai multe activitati privind combaterea infractiunilor informatice si spalarii de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de Serviciul Roman de Informatii, transmite Mediafax.

Astfel, in cauza exista suspiciunea ca, in perioada 2010 - martie 2014, "numitul B.S.T. a detinut fara drept datele a 62.000 de card-uri bancare unice, date care au fost obtinute in mod ilicit si care permiteau, in urma accesarii in mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operatiuni de retragere in numerar, incarcare sau descarcare a unui instrument de moneda electronica ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fara consimtamantul titularului, a unui instrument de plata electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite in vederea prejudicierii utilizatorilor reali".

De asemenea, exista suspiciuni ca acesta "a transmis in mod neautorizat catre alte persoane 3.449 de card-uri bancare unice, continand date de identificare ale unor card-uri bancare apartinand unor utilizatori, date care au fost obtinute in mod ilicit".

Potrivit sursei citate, ulterior, sumele de bani reprezentand contravaloarea datelor de card-uri bancare transmise de barbat in mod neautorizat erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram unei alte persoane, U.A., ori erau convertite in moneda virtuala, prin intermediul unor site-uri specializate in achizitionarea si tranzactionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale detinute de catre barbat era transformata in moneda conventionala - dolari sau euro - si ulterior transferata in conturile acestuia deschise la banci din Romania sau in conturile numitei U.A, se arata in comunicatul DIICOT.

Din aceste conturi, acestia faceau in mod repetat retrageri in numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obtinute in vederea achizitionarii de bunuri.

Valoarea totala a sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor identificate pana la acest moment in cauza este de 643.564 de lei.

Potrivit DIICOT, exista suspiciuni ca barbatul "a procedat la accesarea fara drept a sistemului informatic care gazduieste server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Presedintiei Romaniei, accesul la acest sistem informatic fiind restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, in scopul obtinerii de date informatice, prin folosirea fara drept a unor programe detinute si utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice".

In urma perchezitiilor domiciliare facute in acest caz, au fost gasite sumele de 153.000 de euro si 41.000 de dolari, asupra carora vor fi instituite masuri asiguratorii.

De asemenea, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj vor audia mai multe persoane, urmand a fi dispuse ulterior masuri legale in cauza.

Potrivit procurorilor DIICOT, printre cei care vor fi audiati se afla si principalul suspect.
Surse din randul anchetatorilor au declarat corespondentului Mediafax ca principalul suspectul in acest caz se numeste Teodor Bors, are 37 de ani, locuieste in Cluj-Napoca si nu are ocupatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri