Senatorul PSD Alexandru Mazare a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca anchetatorii l-au anuntat ca este cercetat pentru complicitate la luare de mita si fals in declaratii. El a precizat ca pana la acest moment nu are nicio interdictie impusa de DNA, dar se asteapta la orice din partea anchetatorilor.

Alexandru Mazare a spus ca nu doreste sa faca alte comentarii despre acuzatii sau piesele dosarului, in schimb a aratat ca Directia Nationala Anticoruptie ar fi furnizat presei stenograme din dosarul fratelui sau, primarul Constantei, Radu Mazare.

Intrebat pentru ce i-au fost pusi in cont de catre Elan Schwartzenberg 80.000 de euro, Alexandru Mazare a spus ca nu vrea sa comenteze. "Nu doresc sa fac alte comentarii, pentru ca este o procedura judiciara in curs. Dupa cum bine stiti, Codul de procedura penala s-a modificat, astfel ca noi ne abtinem sa facem declaratii, in schimb de la DNA apar de cele mai multe ori stenograme, ceea ce mie mi se pare cu totul anormal. Repet, refuz sa mai joc rolul in aceasta telenovela numita telejustitie", a mai spus Alexandru Mazare.

Alexandru Mazare, convins ca Radu Mazare va fi lasat in libertate

Intrebat daca, in opinia lui, Radu Mazare ar putea fi arestat vineri de catre instanta suprema, Alexandru Mazare a spus ca este convins ca fratele lui va fi lasat in libertate. Intrebat daca se asteapta ca procurorii DNA sa ceara si arestarea sa, Alexandru Mazare a spus ca nu stie, dar ca se asteapta la orice din partea anchetatorilor. Senatorul a precizat ca pana la acest moment nu are nicio interdictie impusa de DNA, informeaza Mediafax.

Intrebat daca, in cazul in care procurorii DNA vor cere avizul pentru formularea unei propuneri de arestare pe numele sau, are sustinerea colegilor sai parlamentari, Alexandru Mazare a spus: "Nu am niciun fel de sustinere, se va aplica regulamentul, textele din Constitutie, cutumele parlamentare". Alexandru Mazare a reafirmat ca nu poate sa faca alte declaratii la acest moment, din cauza prevederilor din noile coduri penal si de procedura penala, care ii interzic acest lucru.

Senatorul PSD Alexandru Mazare a fost citat sa se prezinte joi la DNA, pentru a-i fi prezentate invinuirile in dosarul in care este cercetat si fratele acestuia, primarul Constantei, Radu Mazare. In urma cu o zi a fost la DNA si primarul Constantei, Radu Mazare, pentru a da declaratii in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta sa castige contractul pentru construirea locuintelor sociale din campusul "Henri Coanda".

Unde a gresit Radu Mazare

Mazare a declarat, la iesirea de la DNA, ca procurorii au extins ancheta in dosarul de coruptie si l-au pus sub acuzare si pentru fals, in legatura cu declaratiile sale de avere si imprumutul facut, cu mult timp in urma, cetateanului de origine greaca. Potrivit DNA, Radu Mazare nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg, astfel ca procurorii au extins ancheta in cazul edilului, pentru fals in declaratii.

"Din ordonanta privind efectuarea in continuare a urmaririi penale, intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora in declaratiile de avere formulate in datele de 11 mai 2012 si 29 iunie 2012, de catre Mazare Radu Stefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancara din Israel", a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

In acest cont, spun anchetatorii, a fost virata de catre o societate comerciala, la 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro. Astfel, arata DNA, "aceasta informatie nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare - conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire, inclusiv cardurile de credit, daca valoarea insumata a tuturor acestora depaseste 5.000 de euro".

De asemenea, noteaza procurorii, nu apare nici transferul facut de firma respectiva in contul personal al lui Radu Mazare, la rubrica VII - venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat. Primarul Radu Mazare spunea marti, la sediul Politiei Judetene Constanta, ca vineri va fi la instanta suprema pentru a afla daca ramane sau nu in libertate.

Este un semn ca Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca in Vinerea Mare.

El a spus ca, din punctul sau de vedere, este "un semn" ca Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca in Vinerea Mare recursul procurorilor DNA la decizia de a fi cercetat in libertate sub control judiciar, sustinand ca daca va fi mentinuta decizia de a fi cercetat sub control judiciar, de Inviere va merge in campusul social "Henri Coanda". El a mentionat ca vineri se va judeca doar recursul DNA la decizia de a fi cercetat in libertate si ca nu a contestat interdictia de a parasi tara.

Mazare este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda" -, pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatia si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.

Radu Mazare si Avraham Morgenstern au fost eliberati din arestul Politiei Capitalei in 9 aprilie, dupa ce instanta suprema a decis cercetarea lor in libertate, sub control judiciar. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata de procurorii DNA.
Surse judiciare au declarat ca fratele primarului Constantei, senatorul PSD Alexandru Mazare, ar fi primit si el bani, in contextul favorizarii firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda". Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fratii Mazare, pentru ca se bucura de increderea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, intr-un cont din Israel al lui Radu Mazare au intrat 95.000 de euro, iar in unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, in doua transe egale, sustine DNA.

Radu Mazare declara, la iesirea din arest, ca banii pusi in contul lui de Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluata de acesta de la "un grec" si ca in acest dosar nu a existat niciun denuntator si nu s-a dat nicio mita. Procurorii DNA nu au gasit "in materialitatea lor" cei 175.000 de euro despre care sustin ca i-ar fi luat mita Radu Mazare, insa, in vederea recuperarii lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni surse judiciare, citand din acte ale anchetatorilor.

"In consecinta, avand in vedere ca suma de 175.000 de euro, primita drept mita de inculpatul Mazare Radu Stefan, nu a mai fost gasita in materialitatea sa, este necesara instituirea masurii asiguratorii, a sechestrului in vederea confiscarii prin echivalent a sumei de 175.000 de euro", se arata in documentul citat de surse.

Conform aceluiasi document, anchetatorii au gasit, la perchezitiile facute in locuinta lui Radu Mazare, 18.550 de euro si 114 de dolari, iar asupra acestor sume s-a instituit masura sechestrului asigurator. Astfel, arata sursele citate, procurorii au depus banii la o unitate bancara, "intr-un cont pe numele lui Radu Mazare, la dispozitia PICCJ - DNA".

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri