Gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline este acuzat ca ar fi dat mita doctorilor din Iordania si Liban, compania fiind deja anchetata penal in Polonia pentru acelasi motiv, scrie International Business Times.

Acuzatiile se refera la oferirea de avantaje medicilor precum pachete turistice si mostre gratuite de medicamente pentru a le vinde, acesta fiind cel mai recent caz dintr-o serie de investigatii interne privind coruptia din birourile sale internationale. Grupul mai este anchetat in Polonia, Irak si China.

In ancheta se precizeaza ca reprezentantii GSK le permiteau doctorilor iordanieni sa fie insotiti de sotii in calatoriile in scop de business. Doctorii schimbau biletul de avion de la clasa business pentru doua bilete la clasa economic, unul dintre ele fiind oferit sotiei, angajatii GSK fiind la curent cu aceasta practica.

De asemenea, GSK oferea doctorilor pana la 60 de mostre gratuite de vaccin, pe care acestia le vindeau ulterior cu pretul de 70 de dolari pentru o mostra.

“In total, avem aproximativ 200 de angajati in Liban, Iordania si Irak, iar acuzatiile vizeaza un numar restrans de persoane”, au declarat reprezentantii GSK.

Grupul este prezent in Irak, Kuweit, Qatar, Oman, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Liban, Siria si Bahrain.

In 2012, GSK a platit 3 miliarde de dolari in cadrul unei intelegeri cu autoritatile americane, cea mai mare sanctiune aplicata de SUA intr-un caz de frauda in domeniul sanatatii. Compania a pledat "vinovat", fiind acuzata de promovarea unor medicamente spre utilizare in situatii neavizate de autoritati si de neraportarea catre autoritati a unor probleme de siguranta la un tratament impotriva diabetului.

Ulterior, dupa un scandal de coruptie in China, compania a anuntat modificari majore la programele de stimulente pentru medici.

Autoritatile chineze au acuzat GSK ca a facut plati in valoare totala de 3 miliarde yuani (300 milioane lire sterline) catre medici prin intermediul unor agentii de turism. Compania a anuntat, in urma scandalului din China, ca va pune capat practicii de recompensare directa a medicilor pentru promovarea medicamentelor si ca nu va mai stabili tinte individuale de performanta pentru agentii de vanzari.

GSK Romania deruleaza activitati de import, distributie si producere de medicamente. Fabrica Europharm din Brasov este insa scoasa la vanzare de la jumatatea anului trecut. In decembrie 2013, GSK anunta ca a intrat in etapa de selectie a cumparatorului fabricii de medicamente de la Brasov, care se va incheia in primul trimestru al acestui an si in care vrea sa cunoasca planurile companiilor interesate pentru unitatea de productie, iar daca aceasta va esua fabrica va fi inchisa in 2015.

GSK a cumparat, in 1996, 65% din actiunile Europharm, companie contolata de omul de afaceri Mihai Miron si care detinea o fabrica de medicamente la Brasov. In 2003, GSK a preluat si restul de 35% din actiunile Europharm.

Compania a derulat si un program de reorganizare a infrastructurii logistice a distribuitorului de medicamente Europharm Distributie, care a insemnat, printre altele, inchiderea depozitului din Brasov si extinderea celui din Bucuresti.

Potrivit datelor Cegedim, GSK ocupa anul trecut locul 6 pe piata farmaceutica locala, cu vanzari de 552,6 milioane lei si o cota de 4,7%.

Sursa foto: Coruptie, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri