Societatea pentru Libertate Individuala (SoLib), un ONG ce promoveaza educatia economica in Romania, a lansat astazi o platforma de transparenta bugetara denumita Open Budget. Proiectul isi propune sa ajute contribuabilul sa descopere cum se cheltuiesc banii publici si sa observe care este impactul politicilor fiscale asupra veniturilor sale ca salariat.

Initiativa ONG-ului a fost sustinuta de Lucian Mindruta - creative marketing manager in cadrul Mediafax Group, Bogdan Glavan -profesor de economie, Florin Citu - analist economic si Daniel Visoiu - partener BAC Romania. Platforma Open Budget isi propune sa combata populismul politic si promisiunile electorale nefundamentate si nu se adreseaza persoanelor cu specializare in economie.

De fapt, Lucian Mindruta a vorbit in deschiderea evenimentului despre cateva dintre miturile bugetului de stat, iar faptul ca ai nevoie de facultate ca sa il intelegi este unul dintre ele.

"Daca as da unui prieten 40-50% din salariu, cu siguranta l-as intreba ce face cu acei bani, dar daca dau acei bani statului nu ar trebui sa se intample la fel. In cazul bugetului de stat, care este format din banii nostri, nu exista insa un mecanism de verificare si tragere la raspundere", a atras atentia Mindruta.

El a mai punctat inca patru mituri referitoare la bugetul de stat, care ar trebui sa dispara din mentalitatea contribuabilului. "Acolo sunt banii statului, nu ai nostri", "Poti sa iei de la buget fara sa pui la loc, pentru ca de aia este de stat", "De acolo fura unii si de asta nu ajunge" sau "Daca politicianul spune ca stie o metoda prin care sa dea bani de la buget fara sa creasca taxele, il credem ca nu putem verifica" sunt cateva dintre miturile pe care Lucian Mindruta le-a observat in cariera sa de jurnalist.

Insa aceste prejudecati ar trebui sa dispara, iar societatea civila ar trebui sa devina mai agresiva si sa actioneze mai mult pentru a creste gradul de transparenta a politicilor fiscale, nu doar sa fie vocala.

Astfel, platforma Open Budget a fost dezvoltata cu scopul de a face accesibile informatii referitoare la bugetul statului intr-un mod facil si inteligibil, oferind uuilizatorilor posibilitatea de a vedea cate taxe si impozite plateste un salariat roman, cum sunt alocati banii publici, precum si de a modifica aceste date dupa propria preferinta.

"Prin Open Budget incercam sa oferim oamenilor posibilitatea de a intelege modul in care statul gestioneaza banii publici, pentru ca rezultatul acestui proces are un impact direct asupra vietii fiecaruia dintre noi. Atunci cand actiunile guvernamentale pot fi intelese si verificate de oricine, autoritatilor le va fi mai greu sa faca promisiuni electorale nerealizabile, sa distribuie bugetul Romaniei intr-un mod ineficient sau in scopul satisfacerii propriilor interese," a declarat Claudiu Nasui, presedinte SoLib.

Platforma cuprinde patru sectiuni interactive si interconectate, care permit utilizatorului sa vizualizeze:

  • nivelul impozitelor pe care le suporta economia;
  • impactul fiscal asupra unui salariat, in functie de salariul introdus de acesta;
  • sumele pe care statul le colecteaza din impozite, contributii, taxe, accize sau din alte surse;
  • modul in care sunt directionati banii colectati de stat, in functie de ordonatorul de credite caruia ii sunt destinati, domeniul inspre care se transfera si natura fondurilor cheltuite.

Prin functionalitatile sale, Open Budget poate fi utilizat pentru a testa impactul bugetar al politicilor publice. Orice crestere sau scadere a impozitelor si taxelor sau a cheltuielilor bugetare poate fi simulata pentru a observa efectele sale. "Practic oricine poate deveni un planificator, pus in situatia de a aloca resurse finite catre nevoi infinite. Orice crestere a cheltuielilor, trebuie sa atraga cresterea veniturilor sau scaderea altor cheltuieli, pentru a evita o crestere a deficitului bugetar," a explicat Nasui.

SoLib spera ca pe viitor, platforma Open Budget, la care s-a lucrat mai bine de un an si este in prezent disponibila deocamdata in trei limbi (romana, engleza si franceza), sa devina cunoscuta si in alte tari. Intrucat infrastructura IT din spatele platformei poate fi usor transpusa altor bugete de stat, Open Budget poate fi dezvoltat in orice tara, cu conditia disponibilitatii informatiilor bugetare din statul respectiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri