Dan Adamescu este urmarit penal pentru ca le-ar fi dat judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, prin intermediari, mita de 15.000 de euro si, respectiv, 5.000 de euro, pentru ca magistratii sa dea solutii favorabile in dosarele privind insolventa unor firme ale omului de afaceri, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmarit penale pentru doua infractiuni de dare de mita. Potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri este actionar, noteaza Mediafax.

"In cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile ca, in cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpatilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila, pentru ca in schimb, magistratii sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era suspectul Adamescu Grigore Ioan", se arata in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

Dan Adamescu a fost joi la DNA pentru a-i fi aduse la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile, a precizat DNA. Dan Adamescu a stat la Directia Nationala Anticoruptie aproximativ trei ore si nu a dorit sa faca declaratii nici la intrare si nici la iesirea din DNA. Procurorii DNA au facut miercuri perchezitii la locuinta omului de afaceri Dan Adamescu si la firmele detinute de acesta, in dosarul in care patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti sunt acuzati ca ar fi luat mita pentru interventii in dosare de insolventa.

Directia Nationala Anticoruptie a aratat, intr-un comunicat de presa, ca miercuri au fost facute perchezitii la noua sedii ale unor societati comerciale, precum si la domiciliul unei persoane fizice, toate situate in Bucuresti, in dosarul in care au fost arestati patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti. DNA a precizat ca in aceasta cauza se efectueaza urmarirea penala si fata de alte persoane, pe langa cei patru judecatori.

Dan Adamescu detine, printre altele, compania Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si clubul de fotbal din Liga I Otelul Galati. Judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, toti de la Tribunalul Bucuresti - Sectia a VII-a civila, acuzati ca primeau bani si bunuri pentru interventii in dosare de insolventa, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata marti de Curtea de Apel Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.

Potrivit procurorilor, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistratii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a indeplini sau a nu indeplini ori a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, pentru a decide privind modalitatile de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferential administratori judiciari, pentru a atribui preferential dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa judecatori de la diverse instante din Bucuresti si din tara, folosind informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator, au aratat procurorii in referatul cu propunerea de arestare.

Insolventa FC Otelul Galati, Piata de Gros, Rosegur si Argirom International se numara printre dosarele in care judecatorii Mircea Moldovan si Elena Roventa au intervenit, selectand si desemnand in mod discretionar lichidatorii judiciari, in schimbul unor favoruri, arata DNA. In documente obtinute de MEDIAFAX, procurorii anticoruptie relateaza in detaliu modul in care judecatorul sindic Mircea Moldovan de la Tribunal Bucuresti selecta lichidatorii judiciari in cazul dosarelor in care dispunea deschiderea procedurii insolventei.

Mircea Moldovan, sustine DNA, a desemnat-o preferential pe Monica Borza, in 10 iulie 2013, in calitate de administrator judiciar in dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolventa FC Otelul Galati - controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. "In acelasi context al indeplinirii in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu si in scopul atribuirii preferentiale a unui dosar de insolventa, la data de 29 martie 2013, judecatorul sindic Moldovan Mircea a contactat-o pe Candea Elena-Cristina, reprezentant al Legal Recovery IPURL, procedeu repetat si in zilele de 1 aprilie 2013, 3 aprilie 2013 si 12 aprilie 2013", mai noteaza anchetatorii.

Potrivit documentelor citate, magistratul Mircea Moldovan, cel care a a deschis procedura de insolventa in cazul Otelului Galati, a facut ilegal acest demers, in contextul in care stia despre clubul controlat de omul de afaceri Dan Adamescu ca se afla pe profit.
Anchetatorii anticoruptie sustin ca judecatorul era constient de actiunile sale nelegale si ca, dupa ce a deschis procedura insolventei in acest caz, nu a mai lasat dosarul la arhiva instantei, fiindu-i teama sa nu fie studiat de reprezentanti ai presei care ar fi descoperit ca magistratul a bagat firma in faliment, desi aceasta era pe profit.

Dosarul insolventei FC Otelul Galati a fost repartizat de Moldovan, preferential, lichidatorului judiciar Monica Borza. Potrivit procurorilor, in 10 iulie 2013, judecatorul Mircea Moldovan i-a spus Monicai Borza ca in dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolventa FC Otelul Galati a amanat un termen de judecare pentru 4 decembrie 2013, "precizand ca va solutiona «opozitiile si problemele» ce vor aparea conform intereselor acesteia, reprezentantul Activ Lichidator reprosandu-i judecatorului sindic ca «se plange» de singurul dosar pe care i l-a repartizat".

Citeste si:

    "In scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolventa a societatii FC Otelul, in dosarul nr. 23900/3/2013, in data de 2 septembrie 2013 judecatorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica Angela ca nu a lasat la arhiva instantei dosarul mentionat mai sus intrucat din documente ar rezulta ca societatea a inregistrat in cursul anul 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declansa un scandal de presa cu privire la faptul ca a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflata pe profit. Ca atare, judecatorul Moldovan Mircea i-a solicitat practicianului in insolventa sa depuna la dosar «concluzii scrise, nu datate, ca si cum ar fi fost la termen» care sa contina aspecte de natura a sustine decizia de intrare in insolventa a societatii mentionate", au mai notat anchetatorii.

    Citeste si:

      Sursa foto: Mediafax foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri