Ce trebuie sa stii despre inregistrarea mentiunilor la Registrul Comertului

Conform art. 21 din Legea 26/1990, orice companie din Romania este obligata sa inregistreze in Registrul Comertului modificarile aparute in structura administrativa, acestea putand face referire la mai multe situatii.

Astfel, companiile trebuie sa inregistreze in Registrul Comertului orice modificare a Actului Constitutiv, fie ca este vorba de schimbarea actionariatului, a administratorului, a sediului social, a obiectului de activitate sau a capitalului social. De asemenea, pentru donatia, vanzarea, locatiunea sau garantia reala mobiliara constituita asupra fondului de comert, precum si orice alt act prin care se aduc modificari inregistrarilor in Registrul Comertului trebuie inregistrate mentiuni.

In cazurile in care o firma are probleme, precum punerea sub interdictie, deschiderea procedurii de reorganizare judiciara sau de faliment sau hotararea de condamnare a comerciantului, administratorului sau cenzorului pentru fapte penale care il fac nedemn sau incompatibil sa isi exercite activitatea, este necesara, de asemenea, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului prin care sa fie specificate aceste modificari.

Nu in ultimul rand, se impune inregistrarea de mentiuni si in ceea ce priveste schimbarea numelui si prenumelui, a cetateniei, a codului numeric personal (pentru cetatenii romani), a seriei si numarului pasaportului (pentru cetatenii straini), a datei si locului nasterii imputernicitului sau reprezentatului fiscal al companiei, a brevetelor de inventii, marcilor de fabrica, de comert si de serviciu, a denumirilor de origine, a indicatiilor de provenienta, a emblemei si altor semne distinctive asupra carora compania are dreptul.

Cui ii revine raspunderea pentru inregistrarea mentiunilor?

Obligatia inregistrarii mentiunilor revine companiei, conform art. 22 alin. (1) din legea sus-mentionata. Intelegem din textul articolului ca obligatia revine societatii prin reprezentantii sai legali, adica administratorii. In functie de prevederile actului constitutiv, fie administratorul direct, fie asociatii, pot mandata terte persoane pentru efectuarea inregistrarilor.

Citeste si:
Cât mai durează să înființezi o firmă în România?
Cât mai durează să înființezi...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Alin. (2) al aceluiasi articol ofera posibilitatea de inregistrare a mentiunilor si persoanelor interesate, altele decat reprezentatii companiei, insa acest fapt nu exonereaza compania de obligatia ce ii revine conform prevederilor alin. (1).

Este important de stiut si ca termenul de inregistrare a mentiunilor este de 15 zile de la data actelor prin care se aproba modificarea supusa inregistrarii.

De asemenea, Accace atrage atentia asupra faptului ca nerespecatarea obligatiei de inregistrare a mentiunilor in termenele prevazute de lege se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 500 lei la 2.000 lei, aceasta aplicandu-se fiecarei persoane obligate la indeplinirea prevederilor art. 21 din lege, precum si reprezentantilor societatilor comerciale amendate.

Material realizat de Nicoleta Boaru, Corporate Services Manager Accace

Citeste si:
Orban: Am agreat să permitem reluarea adunărilor publice
Luni, ședință de Guvern...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri