“Pentru noi schimbarea de rating a Romaniei nu a avut niciun efect imediat. Cand vom incepe o noua strangere de fonduri sigur ca alocarile se vor schimba de pe moment nu exista o reactie. In general private equity-ul este mai putin influentat de aceasta stire pozitiva despre Romania, in vreme ce public quity-ul, si aici ma refer la fondurile de pensii sau mutuale, isi schimba imediat tendinta. Acest lucru se intampla pentru ca fondurile de pensii sunt in general limitate de investment grade si reactioneaza rapid la astfel de schimbari”, a declarat Dan Farcasanu (foto sus), director de investitii Resource Partners.

Schimbarea calificativului a pus Romania in vizorul marilor investitori, insa, pentru moment acesta nu au trecut la investitii directe, considera Mihai Pop, manger EY Romania.

Incepem sa vedem companii mult mai mari uitandu-se la Romania, insa nu inseamna automat ca si vor investi; personal cred ca nici anul viitor nu o vor face - Mihai Pop (foto jos), EY Romania

“De-aici ramane sa demonstram ca avem crestere economica, ca avem stabilitate politica si legislativa, ca antreprenorii locali inteleg ca au terminat criza si reincepem sa investim, ca bancile sprijijina cresterea. Este un intreg lant care trebuie sa se compuna. Incepem sa vedem companii mult mai mari uitandu-se la Romania, insa nu inseamna automat ca si vor investi; personal cred ca nici anul viitor nu o vor face, dar e important ca sunt priviri tintite spre Romania. Trebuie doar ca in urmatorii doi ani sa nu stricam aceste perspective pozitive si aceasta imagine buna pe care o avem”, a mentionat Mihai Pop.

Citeste si:

Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit in luna mai calificativul tarii noastre la categoria recomandata pentru investitii.

“Viziunea fondurilor este formata cu mult timp inainte. Intr-adevar, pe piata de capital fondurile de pensii au o reactie mai rapida pentru ca sunt mai dependente de rating. Totusi, in cazul fondurilor de PE, schimbarea rating-ului se va vedea cand se vor ridica urmatoarele fonduri. Mai trebuie spus ca banii se duc catre o tara si catre un anumit fond si in functie de oportunitatile de profit. Daca nu exista companii cu perspective de crestere, fondul pe acea tara va primi o alocare mai redusa”, spune Cezar Scarlat managing director Abris Capital Partners.