Exceptie de incompatibilitate: primarii si sefii CJ pot fi membri in AGA ale asociatiilor intercomunitare

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect care prevede ca primarii sau presedintii de Consilii Judetene (CJ) sa fie reprezentantii comunitatilor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara. Deputatul PDL Tinel Gheorghe a aratat ca puterea incearca sa-i scape de justitie pe incompatibili.

Proiectul de lege a fost initiat de sase deputati PSD printre care Florin Iordache si Marian Neacsu. Initiatorii au precizat ca “in practica administrativa s-a apreciat ca este legal ca primarii, respectiv presedintii consiliilor judetene sa reprezinte unitatile administrativ-teritoriale in adunarea generala a asociatiei si in consiliul director”, informeaza Mediafax.

“Data fiind inexistenta unor prevederi exprese, ANI a apreciat, in opinia noastra, in mod abuziv, cu exces de putere, ca functiile de primar si presedinte al consiliului judetean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, orasului, municipiului si judetului in adunarea generala a asociatiei de dezvoltare intercomunitara.

Iata de ce consideram ca se impune ca aceasta situatie sa fie reglementata fara echivoc, stabilindu-se in mod expres faptul ca primarii si presedintii CJ sunt reprezentanti de drept ai unitatilor administraiv-teritoriale in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, calitate pe care o pot delega prin act administrativ”, au explicat initiatorii in expunerea de motive a proiectului.

Primarii si presedintii de consilii judetene: delegare prin dispozitie

Astfel, propunerea legislativa prevede ca, “prin derogare de la prevederile art.37 si art.92 din Legea nr.215/2001, statutul si actul constitutiv ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara cu obiect de activitate serviciile de utilitati publice se aproba prin hotarari ale autoritatilor deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale membre si se semneaza, in numele si pe seama acestora, de primarii unitatilor administrativ-teritoriale asociate si/sau, dupa caz, de presedintii consiliilor judetene care sunt reprezentanti ai comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiei; primarii si presedintii consiliilor judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei, prin dispozitie”.

Citeste si:
Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Mi-e frică de firmele primăriilor
Chirițoiu, Consiliul...

La dezbateri, liderul deputatilor PDL, Tinel Gheoghe, a aratat ca prin aceasta propunere legislativa se incearca sa fie scapati primarii incompatibili, dar acest lucru nu se poate intampla, pentru ca legea nu se aplica retroactiv. El a mai spus ca, in acest caz, se incearca obtinerea unei clemente din partea judecatorilor in privinta incompatibililor, avand in vedere ca se adopta acest proiect.

Proiectul a fost respins anterior de Senat, iar acum a fost adoptat de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 215 voturi ”pentru”, 36 de voturi ”impotriva” si 62 de abtineri.

Dupa adoptarea proiectului, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a aratat ca asupra acestui proiect a fost dezbatere in comisia de industrii si a fost avizat favorabil de catre Guvern.

“Deocamdata, el (proiectul - n.r.) este rezultatul punctelor de vedere convergente ale Comisiei Europene si Guvernului. Niciunul dintre parlamentari nu se afla in situatia de a fi consilier local sau primar. Legile lucreaza pentru viitor, asteptam sa vedem daca este contestat la Curtea Constitutionala. Toata lumea a votat acest proiect de lege, din punctul meu de vedere nu indeplinesc decat procedurile, la dezbateri nu a fost nimeni care sa aiba o opinie contrara. Daca Presedintia sau vreun grup vor contesta, se va intoarce in Parlament. Nu vad cum afecteaza activitatea ANI toata activitatea pe care o apreciez”, a afirmat Zgonea.

Citeste si:
Cum să vorbești cu șeful tău despre burnout. Câteva sfaturi utile
Cum să vorbești cu șeful tău...

Deputatul PDL Tinel Ghoerghe a aratat ca au fost discutii inca din toamna pe aceasta tema. “Au fost discutii inca de asta toamna ca vor sa-i compatibilizeze pe cei gasiti de ANI incompatibili pe tema modului de reprezentare in consiliul de administratie al acelor societati utilitare infiintate de primarii si de consilii judetene si acum au modificat legea in sensul dorit de primari si de presedintii CJ. Dupa parerea mea, nu le-au facut un bine, pentru ca ataca o lege si dau satisfactie baronilor locali gasiti incompatibili de ANI pe o lege din 2001”, a mai spus Tinel Gheorghe.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri