Codul Administrativ, care a fost adoptat luni seara de Camera Deputatilor, for decizional, prevede ca si alesii locali vor beneficia de pensii speciale. In aceste conditii, in anul 2018, statul roman va cheltui 8,1 miliarde de lei doar pe pensii speciale. Totodata, noul Cod “instituie suprematia absoluta a primarilor in fata cetatenilor”, spun reprezentantii opozitiei.

“In 2017, pensia medie a fost 1.069 de lei. Pensia speciala medie, insa, a inceput de la aproximativ 3.900 de lei, ajungand si la 5.100 de lei”, scrie deputatul Claudiu Nasui pe contul sau de Facebook.

In opinia sa, pensiile speciale impart romanii in doua clase: smecheri si fraieri.

“Nu e normal sa avem doua clase de romani. Unii care primesc pensie in functie de cat au contribuit, iar altii in functie de cat de mult i-au privilegiat politicienii. In fata legii si a statului, toti romanii trebuie sa fie egali, nu impartiti in smecheri, care s-au descurcat sa ia pensie speciala, si fraieri care nu sunt buni decat pentru a plati taxe si impozite”, a mai spus Nasui.

USR: PSD vrea sa isi fidelizeze primarii

Potrivit acestuia, prin acordarea de pensii speciale alesilor locali PDS vrea sa-si fidelizeze cat mai mult primarii, oameni foarte importanti in procesul electoral.

“O alta marlanie a acestei masuri este faptul ca are un impact mare in viitor si nu neaparat acum. Pensia aceasta „speciala” reprezinta o plata in viitor catre primari in momentul in care vor iesi la pensie. Plata in viitor inseamna ca nu va mai fi problema PSD-ului ci a guvernului care va fi la putere in momentul respectiv. Pe principiul „dupa noi potopul””, a subliniat deputatul USR.

Acesta mai subliniaza ca aceste pensii speciale sunt platite din taxele si impozitele platite de romani, respectiv 45% impozit pe salariu, 19% TVA, accize mari la carburant etc.

La randul sau, Roxana Wring, presedinte USR Bucuresti si consilier municipal, spune ca acest Cod instituie suprematia absoluta a primarilor in fata cetatenilor, in fata functionarilor publici si, pe alocuri, chiar in fata legii.

“Nu vor exista schimbari in bine dupa adoptarea lui, nici in tara si nici in Bucuresti. De exemplu, Gabriela Firea va putea acum sa dea terenuri si imobile catre Companiile pe care le-a infiintat. Pana acum noi am blocat la vot aceste decizii, dar noua lege prevede ca astfel de hotarari vor putea fi luate nu cu majoritate calificata de 2/3, ci cu majoritate simpla de 50%+1”, a explicat Roxana Wring.

Codul Administrativ scapa primarul de responsabilitatea semnaturii

O alta problema grava, in opinia sa, este ca primarul nu va mai avea nicio grija si nicio responsabilitate atunci cand vine vorba despre legalitatea actelor. Vor raspunde doar subalternii. Iar asta in conditiile in care primarul va putea sa dicteze cine ramane si cine pleaca din aparatul administrativ.

“Cu actualul Cod, primarul poate sa puna sef la juridic pe un membru de partid fara pregatirea necesara, acesta va semna tot felul de acte si va fi singurul tras la raspundere pentru toate ilegalitatile facute la solicitarea primarilor. (...) Acest Cod Administrativ este o calamitate pentru Bucuresti si este o calamitate pentru Romania. USR va contesta la Curtea Constitutionala acest Cod si sper ca vom reusi sa impiedicam la timp aceasta lege care instituie o periculoasa suprematie a primarilor in fata cetatenilor si a legii”, a adaugat reprezentanta USR. .

Si presedintele PMP, Eugen Tomac, a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala "acest Cod administrativ antiromanesc".

"Anunt aici ca asistam la un blat national. Ceea ce se intampla la ora actuala este o chestiune cat se poate de clara, si anume, exista o intelegere pentru ca Parlamentul sa dea astazi un vot prin care alesii locali sa aiba un alt statut decat ceilalti cetateni. (...) Sunt categoric impotriva ideii de a avea pensii speciale si sunt impotriva ideii ca orice ales sa aiba pensie speciala - un statut diferit fata de ceilalti cetateni", a declarat Tomac.

La randul sau, deputatul PNL Victor Paul Dobre spune ca PSD si ALDE au destructurat o zona extrem de sensibila - functia publica.

"Dupa 25 de ani de eforturi, programe, finantari importante - Uniunea Europeana, Banca Mondiala -, practic, prin acest Cod desfiintam Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Raman cladirea, directorul si portarul si o cutie postala. Din pacate, aceasta interventie brutala a colegilor din coalitie permite ca prin acest cod sa se politizeze dincolo de un nivel normal si firesc administratia", a apreciat deputatul PNL.

Ce spun sustinatorii proiectului?

In schimb, liderul grupului deputatilor UDMR, Attila Korodi, este de parere ca dupa aplicarea noului Cod, administratia locala din Romania va deveni mai moderna, apropiata de cetatean.

Deputatul PSD Dolj, Alina Tanasescu, spune ca acest act normativ este unul extrem de important pentru Romania, deoarece, pentru prima data dupa 1990, este armonizata si unificata intreaga legislatie referitoare la administratia publica din Romania, atat cea locala cat si cea centrala, intr-un Cod Administrativ unic.

“Acesta va fi in masura sa raspunda tuturor problemelor, neclaritatilor, inadvertentelor si nelamuririlor cu care s-au confruntat in ultimii ani responsabilii din administratie: primarii, presedintii de consilii judetene, prefectii si ceilalti reprezentanti ai administratiei publice, locale, judetene si centrale”, a spus Alina Tanasescu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri