Seful statului a sustinut ca acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor in cadrul unei sesiuni extraordinare neconstitutional intrunita, cele doua Camere ale Parlamentului comportandu-se ca si cum Senatul ar fi avut doar o competenta de prim for legislativ, iar Camera decizionala - Camera Deputatilor - ca si cum ar fi avut deplina competenta decizionala pentru toate materiile reglementate.

In plus, Iohannis a invocat in cazul acestei legi si incalcarea principiului bicameralismului.

Totodata, el a criticat faptul ca prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului - cel referitor la cazurile de incompatibilitate.

Presedintele mai atragea atentia, intre altele, ca nu exista un raport de subordonare ierarhica intre ministri si prim-ministru.

Iohannis respinge din nou...
Citeste si: Iohannis respinge iar propunerile pentru Dezvoltare si Transporturi

Primarii - pensii speciale, drepturi sporite, raspundere limitata

Pe de alta parte, in sesizarea PNL si USR pe aceeasi lege se arata ca pensiile speciale pentru alesii locali introduse prin Codul administrativ incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii.

Mai mult, potrivit semnatarilor sesizarii, Codul administrativ va permite numiri politice in cele mai importante pozitii ocupate in prezent de inalti functionari publici, ceea ce incalca obligatiile de profesionalizare a administratiei publice pe care Romania si le-a asumat inainte de aderarea la Uniunea Europeana.

Politicienii din opozitie au sustinut ca, prin acordarea de pensii speciale alesilor locali, coalitia PSD-ALDE vrea sa isi fidelizeze primarii, esentiali in procesul electoral.

In plus, legea da puteri sporite primarilor in Consiliul local, dar ii si scapa de responsabilitatea semnaturii. “Primarul nu va mai avea nicio grija si nicio responsabilitate atunci cand vine vorba despre legalitatea actelor. Vor raspunde doar subalternii. Iar asta in conditiile in care primarul va putea sa dicteze cine ramane si cine pleaca din aparatul administrativ”, spuneau la vremea aceea reprezentantii opozitiei.

Cum blocheaza PSD-ALDE...
Citeste si: Cum blocheaza PSD-ALDE organizarea unui referendum pe justitie

Sursa foto: Agerpres Foto