GDF Suez Energy preia 57,18% din Congaz Constanta de la E.ON si OMV Petrom

GDF Suez Energy Romania a preluat pachetul majoritar de actiuni (57,18%) al companiei Congaz Constanta de la E.ON Ruhrgas International si OMV Petrom, majorandu-si, astfel participatia la 85,77% la distribuitorul de gaze naturale, operatiune care este in analiza Consiliului Concurentei.

"Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica ce se va realiza prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni (57,18%) al companiei Congaz de catre GDF Suez Energy Romania (...). GDF Suez Energy Romania va prelua pachetele de actiuni de detinute E.ON Ruhrgas International si OMV Petrom, majorandu-si, in acest fel, participatia la 85,77% din capitalul social al societatii Congaz", se arata intr-un comunicat al autoritatii, potrivit Mediafax.

Inaintea tranzactiei, principalii actionarii ai Congaz sunt GDF Suez Energy Romania SA (28,59%), E.ON Ruhrgas International (28,59%) si OMV Petrom (28,59%). Restul capitalului social al Congaz este detinut de cinci actionari minoritari, respectiv Petroconst (13,94%), Consiliul Local al municipiului Medgidia (0,028%), Consiliul Local al orasului Mihail Kogalniceanu (0,141%), Consiliul Local al orasului Ovidiu (0,028%) si Consiliul Local al comunei Cogealac (0,084%).

GDF Suez Energy Romania, face parte din grupul GDF Suez Franta, avand ca principal obiect de activitate furnizarea gazelor naturale in Romania, atat pentru clienti persoane juridice, cat si pentru persoane fizice. Compania Congaz este activa in sectorul gazelor naturale, desfasurand activitati in domeniul distributiei, furnizarii gazelor naturale si serviciilor tehnice de verificari si revizii ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale.

"In conformitate cu prevederile Legii Concurentei, operatiunea propusa este o concentrare economica ce depaseste pragurile valorice prevazute de lege, fiind supusa controlului Consiliului Concurentei. Consiliul Concurentei va evalua aceasta concentrare economica in scopul stabilirii compatibilitatii cu un mediu concurential normal si va emite o decizie in termenele prevazute de lege. Autoritatea de concurenta este interesata de punctul de vedere al intreprinderilor terte, referitor la modul in care concentrarea economica ce urmeaza a se realiza afecteaza sau poate afecta concurenta de pe piata", se mentioneaza in comunicat.

Citeste si:
GDF Suez: O piata angro de gaze trebuie sa fie o prioritate in Romania
Eric Stab, GDF Suez Energy:...

Sursa foto: Shutterstock / Business handshake

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Brokerii: Propunerile Concurenței pentru Legea RCA, pasibile de infringement
Setari Cookie-uri