Patru producatori farmaceutici importanti au blocat investitii de 50 milioane euro in constructia de facilitati de productie in Romania, din cauza taxei clawback, care este in continua crestere, afirma seful Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.

"Romania risca sa rateze numai in acest an investitii de peste 50 milioane euro in facilitati de productie locale. Din cauza taxei clawback, investitorii care intentionau sa construiasca fabrici in Romania au blocat investitiile. Stiu patru producatori importanti care voiau sa construiasca fabrici in Romania. Pe de o parte ajutoarele de stat te incurajeaza sa faci investitii, dar pe de alta parte te descurajeaza taxele", a aratat Damian, care ocupa si pozitia de director general al producatorului de medicamente Terapia-Ranbaxy.

El nu a dorit sa dezvalui numele celor patru producatori internationali. Damian a mentionat ca inclusiv compania pe care o conduce a blocat investitiile in noi facilitati de productie in Romania, dar cele in derulare, precum centrul de cercetare-dezvoltare pentru productia de noi medicamente generice de la Cluj, vor continua. "In loc sa construim o fabrica noua, platim anual 50 milioane lei taxa clawback. Aveam planuri sa investim in facilitati noi de productie, dar le-am oprit", a aratat Damian, fara a dezvalui valoarea investitiilor planificate.

Potrivit lui Damian, profiturile inregistrate de producatorii farmaceutici provin din exporturi si medicamente eliberate fara prescriptie medicala, dar cei care nu exporta sunt pe pierderi si ar putea chiar sa intre in insolventa. "Aceasta taxa clawback, de care vorbim de atata vreme, a compromis ireversibil industria farmaceutica. Medicamentele accesibile dispar de pe piata, iar cresterea taxei clawback la peste 20% in ultimele trei trimestre va accentua acest proces dramatic atat pentru pacienti, cat si pentru producatorii locali", a mai spus seful APMGR.

Potrivit asociatiei, care citeaza datele Cegedim, in perioada 2011-2014 au disparut de pe piata 1.332 de medicamente, din care peste jumatate costau mai putin de 50 lei, iar 45% erau fabricate in Romania. Cea mai mare parte dintre acestea sunt din zonele: cardiovasculare, antireumatice si pentru sistemul nervos central, si unele chiar cu pret de referinta.

Prin disparitia acestora si utilizarea variantelor mai scumpe sistemul public, dar mai ales pacientii, trebuie sa plateasca mai mult pentru acelasi tratament. De altfel, Damian spune ca singurul argument pentru cresterea taxei clawback este cresterea consumului de medicamente compensate scumpe. In prezent, taxa clawback reprezinta 38% din pretul unui medicament si se aplica indiferent de pretul produsului.

"In absenta unei formule de calcul diferentiat al taxei clawback, povara fiscala rezultata se va transfera in mod injust asupra producatorilor de medicamente generice. Taxa clawback afecteaza in special producatorii de medicamente generice. Conform calculelor APMGR, din 2011 s-a inregistrat o reducere a consumului de medicamente generice in favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce inseamna ca atat statul cat si pacientii platesc mai mult, pentru compensarea, respectiv coplata unor medicamente de doua ori mai scumpe", explica APMGR.

Producatorii de medicamente generice solicita guvernului sa corecteze mecanismul de aplicare al taxei clawback prin introducerea unui calcul diferentiat pentru medicamentele generice, in acord cu recomandarile organismelor financiare internationale. APMGR reaminteste ca solutia unui clawback diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului 'p' din formula, a fost deja agreata de Ministerul Sanatatii, CNAS si acceptata de Ministerul de Finante si de catre organismele financiare internationale ca fiind neutra din punct de vedere bugetar, insa aplicarea ei intarzie.

"Nu exista in acest moment vointa politica pentru adoptarea unei hotarari de modificare a taxei clawback", a aratat Damian.

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri