Acuzatii din dosarul furtului de tablouri din Rotterdam au fost condamnati de Judecatoria Sectorului 3, Adrian Procop primind sase ani si opt luni de inchisoare, iar Alexandru Bitu si Olga Dogaru cate doi ani de inchisoare cu executare. Petre Condrat a primit insa o amenda penala de 45.000 lei pentru tainuire.

Adrian Procop a fost condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat si la patru ani si opt luni inchisoare pentru furt calificat, ambele in stare de recidiva, informeaza Mediafax. Daca decizia ramane definitiva, Procop va executa sase ani si opt luni, pentru ca a mai fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, intr-un alt dosar. Alexandru Bitu a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare, pentru ca a aderat la grupul infractional, i-a ajutat pe Procop, Radu Dogaru si Eugen Darie, in incercarea de a valorifica tablourile furate si a intermediat discutiile privind o eventuala vanzare a operelor de arta.

Tot doi ani de inchisoare cu executare a primit si Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, ea fiind gasita vinovata de favorizare a faptuitorului si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. In cazul lui Petre Condrat, Judecatoria Sectorului 3 a decis aplicarea unei amenzi penale pentru tainuire, in cuantum de 45.000 de lei, echivalentul a 300 de zile de amenda. Decizia Judecatoriei Sectorului 3 nu este definitiva si poate fi contestata cu apel.

Ceilalti doi inculpati din dosar - Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost deja condamnati definitiv, dupa ce si-au recunoscut faptele si au fost judecati prin procedura simplificata. Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 27 februarie, pe Radu Dogaru la sase ani de inchisoare cu executare si pe Eugen Darie la cinci ani si patru luni de inchisoare. In 15 iulie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Picasso, Matisse si Monet, printre "victimele" furtului

Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele. De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Citeste si:
Dragnea contesta alegerea lui Dancila in fruntea PSD
Dragnea contesta din...

Procurorii l-au acuzat pe Alexandru Mihai Bitu ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta. Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", potrivit procurorilor. Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, a fost acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea. Ulterior aceasta si-a schimbat declaratia, aratand ca ea nu a ars tablourile, asa cum a sustinut anterior in declaratie data in fata procurorilor.

Potrivit expertizei realizate de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitiile din 1 martie 2013, de la locuinta Olgai Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza. Procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Citeste si:
Dancila nu renunta la referendum: inchisoarea pe viata sau castrare
Viorica Dancila: Vorbim de...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Furtul de tablouri de la Rotterdam: inchisoare intre 10 luni si 6 ani