DNA a cerut luni Inaltei Curti condamnarea fostului deputat PSD, Sebastian Ghita, la o pedeapsa cu executare pentru dare de mita, spalarea banilor, cumparare de influenta, intr-un dosar in care acesta este judecat alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova, scrie Ziare.com.

Inalta Curte a declarat astazi finalizata cercetarea judecatoreasca in acest caz, iar procurorul DNA si avocatii pun pledoariile finale. Cazul este pe rolul instantei inca din iunie 2016. Decizia din acest proces poate fi contestata la Completul de 5 judecatori.

In acest caz mai sunt judecati procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pe fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, Viorel Dosaru, si pe fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas.

Pedepse cu executare

"Pedepsele rezultate sa fie executate efectiv de fiecare dintre inculpati. Este o cauza de referinta pentru coruptia care poate rezulta din legaturile dintre justitie si politica. Functionarii publici au inteles sa subordoneze functiile detinute unor interese politice", a aratat procurorul DNA.

In cazul lui Sebastian Ghita, reprezentantul Ministerului Public a aratat ca acesta s-a sustras de la judecata si ca "nu exista garantia indreptarii fara executarea efectiva a pedepsei." Procurorul a mai aratat ca, in acest caz, anchetatorii au aplicat principiul loialitatii administrarii probelor, "nu au facut amenintari si nici promisiuni la adresa martorilor."

"Sebastian Ghita s-a sustras procesului penal, cerem asadar inchisoare cu executare. Cerem confiscarea cautiunii, avand in vedere ca s-a constatat incalcarea controlului judiciar", a mai aratat procurorul.

Despre martorii din dosar

Procurorul DNA a mai aratat ca in cazul a doi dintre martorii din dosar, care s-au intors in declaratii, afaceristul Razvan Alexe si fostul deputat PSD, Vlad Cosma, acestia "au facut in fata dvs ceea ce stiu foarte bine sa faca din viata politica, respectiv sa minta".

"Sustinerile lor in fata instantei nu pot fi dovedite cu nicio alta proba. Sunt contrazise de actele intocmite in dosar", a pledat procurorul.

Referitor la audierea martorilor, atat cu identitate reala, cat si cu identitate protejata, reprezentantul DNA a aratat ca legea actuala permite. "Martorul Alexe a fost audiat sub identitate protejata cu privire la alte aspecte decat cele denuntate. Cosma a fost audiat sub o singura identitate protejata", a explicat acesta.

Acuzatiile DNA

Fostul deputat Sebastian Ghita a fost trimis, in judecata de procurorii DNA, in 2016, fiind acuzat de doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si conducerea unei masini fara permis.

Alaturi de Sebastian Ghita au mai fost trimisi in judecata:
- Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, sub acuzatiile de luare de mita si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii;
- Viorel Dosaru, la data faptelor sef al IPJ Prahova, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, favorizarea faptuitorului, trafic de influenta si folosirea de informatii care nu sunt destinate publicitatii;
- Constantin Ispas, ofiter de politie si Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru savarsirea infractiunilor de cercetare abuziva si folosirea de informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri