Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar de catre DNA in dosarul in care este cercetat pentru dare de mita si spalare de bani, iar fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, procurorii punand sechestru pe o parte din averea celor doi.

Procurorii Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA au dispus luarea masurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile, incepand de marti, fata de deputatul Sebastian Ghita, in dosarul in care acesta este cercetat pentru dare de mita, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, anunta DNA intr-un comunicat dat publicitatii marti, scrie Medifax.

In acelasi dosar este, de asemenea, cercetat fostul primar al municipiului Ploiesti, Iulian Badescu, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit, Badescu fiind arestat la domiciliu intr-o alta cauza instrumentata de DNA Ploiesti. Potrivit comunicatului DNA, in acest dosar procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin lui Sebastian Ghita si lui Iulian Badescu, pana la concurenta sumei de 3.533.600 lei. "Inculpatului Ghita Sebastian Aurelian i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive” precizeaza DNA.

In noul dosar penal in care a fost pus sub control judiciar incepand de marti, deputatul Sebastian Ghita este acuzat ca i-a dat mita un imobil fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu pentru ca acesta din urma sa finanteze o asociatie sportiva sustinuta de Ghita, pentru a disimula provenienta casei cei doi semnand un contract fictiv. In 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar al municipiului Ploiesti, instigat de Sebastian Ghita, a acordat unui club sportiv, sustinut de acesta din urma, o finantare nerambursabila suplimentara de la bugetul local, de 1,5 milioane de lei, "ce constituie atat prejudiciu adus unitatii administrativ teritoriale cat si un folos necuvenit, obtinut de asociatia respectiva".

"Aceasta finantare a avut loc in contextul unei selectii de proiecte privind programul «Promovarea sportului de performanta», organizata, in baza legii privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, de catre Clubul Sportiv Municipal Ploiesti (institutie aflata sub autoritatea Consiliului Local Ploiesti). Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Badescu Iulian a pretins si primit de la suspectul Ghita Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societati comerciale controlate de acesta din urma, un imobil (casa de locuit) situata in municipiul Ploiesti, in valoare de 1.041.600 lei, suma din care suspectul Badescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei", conform anchetatorilor.

Citeste si:
Ministrul Vela a numit un colonel controversat la "Doi si-un sfert"
Ministrul Vela l-a numit pe...

In comunicatul DNA se arata ca, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobandire, imobilul respectiv a facut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare cumparare, incheiata in luna august 2013, intre doua firme controlate de Badescu si Ghita. De asemenea, procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, Sebastian Ghita, a disimulat adevarata natura a provenientei a imobilului, prin efectuarea unor plati (reprezentand cesionarea fictiva a unei marci inregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, catre o societate administrata in fapt de suspectul Badescu Iulian. "Ulterior, aceasta suma de bani a fost transferata de suspectul Badescu Iulian catre o alta societate controlata de suspectul Ghita Sebastian Aurelian, justificandu-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mita", potrivit DNA.

Sebastian Ghita mai este implicat intr-un dosar de coruptie, in care procurorii au probe ca, in perioada 2000-2015, el a obtinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influentei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale.

O parte din sumele de bani obtinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghita in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012, cand a obtinut un mandat de deputat, dar si in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Pe de alta parte, si Iulian Badescu este arestat preventiv, intr-un alt caz de coruptie. El este judecat pentru fapte ce ar fi fost comise atat in mandatul acestuia de primar, dar si anterior anului 2012, in perioada in care a fost senator, pentru fapte de abuz in serviciu si luare de mita.

Citeste si:
Kovesi a atacat la Curtea Suprema punerea ei sub control judiciar
Laura Codruta Kovesi a atacat...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Modificarile legislatiei penale si mediul de business - episodul 2
Setari Cookie-uri