Potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale, seful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre legea care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor condamnati definitiv pentru fapte de coruptie. Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputatilor, in data de 22 octombrie 2013, a ajuns ulterior la Senat, unde a fost amanat in mai multe randuri, informeaza Mediafax.

Legea a fost adoptata de plenul Senatului in data de 18 iunie, cu 98 de voturi ”pentru”, un vot ”impotriva” si o abtinere si prevede ca nu beneficiaza de pensia de serviciu si de indemnizatie judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru coruptie sau fapte asimilate infractiunilor de coruptie.

Senatorii juristi au mai stabilit, fata de varianta adoptata tacit de Camera Deputatilor, ca aceste prevederi nu se aplica retroactiv, ci doar pentru situatiile valabile de la momentul intrarii in vigoare a legii. In plus, senatorii juristi au eliminat din lege infractiunile legate de serviciu, respectiv abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, prevederile legii urmand a se aplica doar pentru infractiuni de coruptie.

Proiectul de lege a fost initiat de Guvern. In varianta propusa de Executiv, actul normativ prevedea ca nu vor beneficia de pensie de serviciu magistratii care au fost condamnati pentru o infractiune de coruptie, de serviciu sau pentru o alta fapta intentionata asupra careia CSM apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistem public, in conditiile legii.