Potrivit deciziei instantei, publicata pe site-ul Tribunalului Constanta, magistratii au admis cererea formulata de Marius Constantin de inlocuire a masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

”Admite cererea formulata de inculpatul Constantin Marius de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura preventiva a arestului la domiciliu. Inlocuieste masura arestarii preventive luata fata de inculpatul Constantin Marius cu masura preventiva a arestului la domiciliu, prevazuta de articolul 218 Cod procedura penala, pentru o durata de 30 zile, incepand cu data de 18.08.2014 si pana la data de 16.09.2014, inclusiv, noteaza Mediafax.

Dispune punerea in libertate a inculpatului Constantin Marius de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr.31/UP/30.05.2014 emis in baza incheierii nr.69/30.05.2014 a Tribunalului Constanta daca nu este arestat ori retinut in alta cauza, la data ramanerii definitive a prezentei incheieri”, se mentioneaza in decizia luata luni de Tribunalul Constanta.

Daca decizia va ramane definitiva la Curtea de Apel Constanta, in timpul arestului la domiciliu Marius Constantin va avea multe restrictii, intre care sa se prezinte la instanta ori de cate ori este chemat, sa nu comunice cu Mircea Basescu sau cu Marian Capatana si nici cu familiile acestora. Ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost dus, luni, la Tribunalul Constanta, unde a cerut din nou inlocuirea masurii arestului preventiv, fie cu controlul judiciar, fie cu arestul la domiciliu.

Cred ca in baza noilor dovezi vom avea castig de cauza.

Avocatul Pavel Abraham spunea ca solicitarea clientului sau ar putea avea castig de cauza dupa ce au fost depuse noi probe. ”Cred ca in baza noilor dovezi vom avea castig de cauza. Izaura a nascut prin cezariana, exista si o ancheta sociala care arata ca are probleme, ca este singura si intretine patru copii minori fara venituri”, afirma Abraham. De asemenea, avocatul Pavel Abraham a fost intrebat daca va propune ca sotia lui Mircea Basescu, Doina, sa fie audiata ca martor, el confirmand acest lucru.

“Noi am propus-o ca martor. Noi am propus sa fie audiati si cei in cauza, respectiv Mircea Basescu, Marian Capatana, dar si Izaura, Fanica, toate persoanele care intr-o forma sau alta au intrat in contact cu aceasta cauza in jurul careia se invart toate elementele, darea unei sume de bani pentru a influenta actul de justitie”, a explicat Abraham.

Citeste si:

El a mai spus ca Bercea Mondial doreste sa faca un nou denunt si ca urmeaza sa vada probele respective si sa decida daca acestea ar putea rezista in instanta, fiind vorba atat de inregistrari, cat si de diverse inscrisuri. Marius Constantin a depus in ultimele saptamani mai multe solicitari privind scoaterea de sub arestul preventiv, avand castig de cauza o singura data, atunci cand Tribunalul Constanta a hotarat sa fie judecat in arest la domiciliu. Hotararea nu era definitiva, iar Curtea de Apel a anulat-o apoi, mentinand arestul preventiv.

Sotia lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin si Grinica Ion Anghel, precum si fiica si ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie din Constanta, la sfarsitul lunii iunie, fiind acuzati de santajarea lui Mircea Basescu. Dosarul se judeca la Tribunalul Constanta, unde a fost trimis cu propunerea mentinerii masurii arestarii preventive in cazul lui Marius Constantin si a masurii controlului judiciar in cazul Izaurei Anghel si a lui Grinica Ion Anghel. Marius Constantin se afla in arest preventiv din 30 mai.

Potrivit rechizitoriului procurorilor constanteni, in 1 noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, 280.000 de euro, in caz contrar amenintand cu dezvaluirea in presa a unor informatii compromitatoare, de coruptie, in care ar fi fost implicat acesta si familia sa.

Marian Capatana, amenintat de familia Anghel

In 26 martie 2014, Florin Anghel, impreuna cu mama sa, Fanica, l-au amenintat si pe Marian Capatana, martor in dosar, pentru a-l determina sa dea suma de 280.000 de euro sau sa isi transfere averea in proprietatea lor. Ulterior, in 26 mai si 29 mai, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul acesteia, Marius Constantin, si fratele minor al femeii, Grinica Ion Anghel, au mers din nou la Mircea Basescu, cu aceleasi amenintari despre pretinsa implicare in infractiuni de coruptie, cu scopul de a-l determina sa ii dea cei 280.000 de euro.

Conform sursei citate, in 29 mai, cei trei au primit 10.000 de euro de la Mircea Basescu, fiind prinsi in flagrant de procurorii anticoruptie. Doua zile mai tarziu, in 31 mai, Florin Anghel i-a telefonat lui Mircea Basescu, din Penitenciarul Colibasi, unde executa o pedeapsa intr-un alt dosar, si i-a cerut sa isi retraga plangerea formulata si sa dea declaratii din care sa rezulte inexistenta faptei de santaj, astfel incat Marius Constantin sa fie pus in libertate prin admiterea contestatiei formulate impotriva incheierii de arestare a Tribunalului Constanta. Fiul lui Bercea Mondial a amenintat ca, in caz contrar, va dezvalui, prin intermediul presei, inregistrari care sa sustina implicarea acestuia in savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost arestati in 20 iunie, dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele sefului statului. Cei doi au fost trimisi in judecata, 14 iulie, pentru trafic de influenta si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune, dosarul fiind judecat la Tribunalul Constanta. Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor, Mircea Basescu ar fi promis ca va interveni la judecatori sa dispuna fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.