Adrian Nastase, condamnat in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", va pleca joi din Penitenciarul Jilava, dupa ce Tribunalul Ilfov a decis ca fostul premier sa fie eliberat conditionat. Decizia instantei este definitiva.

Fostul premier a fost adus cu o duba de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Ilfov, care ia in discutie contestatia procurorilor anticoruptie in cazul deciziei Judecatoriei Sectorului 4, prin care a fost admisa propunerea de eliberare conditionata a lui Nastase, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare.

Adrian Nastase are in continuare barba, pe care si-a lasat-o dupa ce a fost condamnat in dosarul "Zambaccian". Fostul premier a venit imbracat cu un costum si, dupa ce a fost coborat din duba, a zambit, s-a oprit pentru cateva secunde in fata jurnalistilor si le-a spus: "Sper sa putem vorbi diseara". Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase, a declarat, la intrarea in sediul Tribunalului Ilfov, ca spera ca astazi sa ia sfarsit calvarul pentru Adrian Nastase, subliniaza Mediafax.

Avocatul a precizat ca a citit motivele contestatiei procurorilor si nu a gasit niciun element care sa aiba o valoare de proba si sa contrazica ceea ce s-a constatat ca motiv pentru eliberarea lui Adrian Nastase. Cazacu a mai spus ca va fi un duel judiciar, dar aparatorii lui Adrian Nastase sunt realisti si calmi, asteptand o decizie de eliberare a fostului premier.

Petentul condamnat a participat in mod constant la activitatile de educatie.

Citeste si:
Sechestru ridicat de pe casa din Zambaccian a lui Nastase
Sechestrul pus pe casa din...

Decizia Tribunalului Ilfov va fi definitiva, astfel ca, daca instanta va dispune eliberarea conditionata, Adrian Nastase va putea parasi Penitenciarul Jilava. Judecatoria Sectorului 4 a decis, in 23 iulie, ca Adrian Nastase, condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare, dupa contopirea pedepselor din dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", poate fi eliberat conditionat, in urma executarii unei treimi din pedeapsa. Propunerea a fost inaintata Judecatoriei Sectorului 4 de comisia responsabila din Penitenciarul Jilava, care a aratat ca Adrian Nastase "a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar".

"Astfel, potrivit caracterizarii atasate la dosar, petentul condamnat a participat in mod constant la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere, implicandu-se cu precadere in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate. Totodata, urmare a participarii la activitatile de educatie a fost recompensat de opt ori, fara ca pe intreaga perioada de detentie sa fi fost sanctionat disciplinar. A publicat trei lucrari stiintifice (in decembrie 2012, mai 2014 si iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim mentionate in referire la petentul condamnat formeaza instantei opinia ca pe parcursul detentiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, asa cum si unitatea de penitenciar a apreciat in caracterizarea inaintata la dosar", a scris judecatorul in motivarea deciziei.

Adrian Nastase, considerat "reeducat"

Instanta a apreciat ca exista premisele ca timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Nastase si ca acesta, prin participarea activa la programele desfasurate in vederea pregatirii graduale pentru liberare, si-a format si consolidat o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala. Judecatorul a mentionat ca scopul preventiv si educativ al pedepsei a fost atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei au fost indeplinite, "astfel incat in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional".

Judecatorul a aplicat legea penala mai favorabila, conform articolului 5 din noul Cod penal, analizand conditiile impuse de lege pentru acordarea liberarii conditionate conform legislatiei anterioare, iar nu conform noilor reglementari penale intrate in vigoare la 1 februarie 2014.

Citeste si:
Adrian Nastase: Privesc in urma si incerc sa inteleg mana destinului
Nastase, la 3 ani de la...

Astfel, potrivit articolului 59 din vechiul Cod penal, "poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele penale", iar conform articolului 60 alineatul 2, "fractia de pedeapsa executata trebuie sa fie de 1/3, in cazul condamnatilor trecuti de varsta de 60 de ani, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prev. la art. 59 alin. 1 din vechiul C. pen".

Pentru a putea fi eliberat conditionat, Adrian Nastase a trebuit sa execute o treime din pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, respectiv 547 de zile, acesta executand in total 556 de zile de inchisoare (la data analizei la comisie - 3 iulie 2014), in care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executata in prima condamnare, si 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrari stiintifice.

Din pedeapsa lui Adrian Nastase a fost scazuta perioada in care a stat in penitenciar, respectiv noua luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 pana in 18 martie 2013, cand a executat condamnarea de doi ani primita in dosarul "Trofeul calitatii". Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi. In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

Citeste si:
Serban Bradisteanu, condamnat definitiv pentru favorizarea lui Nastase
Serban Bradisteanu, condamnat...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce premieri a avut Romania dupa anul 2000