Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase, au declarat oficiali din CSM, conform Mediafax.

CSM urmeaza sa redacteze sesizarea si sa o trimita Inspectiei Judiciare, au precizat sursele citate.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit marti, din oficiu, pentru a analiza declaratiile facute de Victor Ponta in cazul condamnarii lui Adrian Nastase si pentru a decide daca acestea ar putea fi de natura sa aduca atingere sistemului judiciar.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, "imperativ" prim-ministrului Victor Ponta "sa inceteze de indata orice atac la adresa justitiei si sa reintre in atributiile constitutionale ale functiei de prim-ministru".

Potrivit unui comunicat de presa al Departamentului de comunicare publica al Administratiei Prezidentiale, "presedintele Traian Basescu a luat nota cu profunda ingrijorare de atacurile prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, la adresa justitiei facute in ultima perioada, inclusiv in data de 6 ianuarie".

"Domnul presedinte Traian Basescu considera ca aceste declaratii aduc prejudicii grave Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene si NATO. Totodata, aceste declaratii sunt incompatibile cu exigentele functiei de prim-ministru intr-un stat al Uniunii Europene", se arata in comunicatul Departamentului de comunicare publica al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele ii cere "imperativ" prim-ministrului Victor-Viorel Ponta "sa inceteze de indata orice atac la adresa justitiei si sa reintre in atributiile constitutionale ale functiei de prim-ministru".

"Totodata, domnul presedinte Traian Basescu ii cere public domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa respecte Acordul de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Guvernului, in care elementul central se refera la sustinerea independentei justitiei", se mai arata in comunicatul de presa.

Premierul Victor Ponta a declarat ca el nu se bate cu justitia, ci cu presedintele Traian Basescu si "cozile lui de topor", aratand ca a observat ca seful statului nu a inteles acest lucru, deoarece l-a acuzat de un atac la adresa justitiei.

"Sunt convins ca sunteti alaturi de mine in batalia cu regimul Basescu. Am vazut ca nu a inteles domnul presedinte, ca m-as bate cu justitia. Eu nu ma bat cu justitia, ma bat cu el si cu cozile lui de topor. Va rog pe toti sa aveti curaj si stim ca, pentru ceea ce ne-au votat oamenii, ce se intampla in fiecare zi se va intampla in mod sigur pana in luna decembrie", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

Instanta suprema i-a condamnat luni, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat, luni seara, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei si Daniel Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici.

El a aratat, la Romania TV, ca sentinta dispusa impotriva lui Nastase, care a fost principala tinta a lui Basescu incepand din 2005, reprezinta o nedreptate si a amintit ca pentru sesizarile de ilegalitati transmise de Guvern pentru actiuni ale fostilor guvernanti nu exista niciun raspuns din partea Parchetului.

Intrebat daca concluzia este ca in Romania justitia nu ar fi independenta, Ponta a raspuns: "Nu, este o justitie generalizanta si gresita. Eu cred ca, in mare parte, justitia din Romania este independenta. Cred ca – si pana la urma ce s-a intamplat astazi la CSM a aratat capacitatea reprezentantilor justitiei de a nu se mai lasa impresionati, intimidati de presedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred ca unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Basescu a fost acela, din 2005 incoace, de a-si dobori prin alte metode decat cele politice principalul adversar".

In acelasi timp, Ponta a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko.

"Eu cred ca Adrian Nastase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de dupa 1989, dar si cel mai puternic adversar al lui Traian Basescu si cred ca, din punct de vedere politic, cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko", a spus Ponta.

El a apreciat ca este "o chestie ciudata" atunci cand aceiasi judecatori de la Curtea Suprema achita in unanimitate si, ulterior, condamna tot in unanimitate.

"Adrian Nastase, care ne-a bagat in Uniunea Europeana si in NATO, se duce in inchisoare, Traian Basescu, care de 10 ani ne fura si ne scoate din Europa, e inca la Cotroceni. Evident ca e injust", a adaugat Ponta.

Inainte de pronuntarea sentintei in dosarul Zambaccian, premierul Victor Ponta declara ca este o mare nedreptate ca Adrian Nastase sa fie haituit o viata intreaga de "sistemul lui Traian Basescu", avand in vedere toate lucrurile "bune si importante" pe care fostul premier le-a facut pentru tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri