Klaus Iohannis s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care a fost inceputa urmarirea penala "in rem", in urma plangerii sale formulata pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, privind migratia alesilor locali.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a venit, marti, la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care a fost inceputa urmarirea penala "in rem", in urma plangerii sale, formulata pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru initierea OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali. Iohannis a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca a venit pentru a-si sustine plangerea formulata. El a aratat ca, potrivit normelor penale in vigoare, asta ar trebui sa faca orice persoana care formuleaza o plangere penala, astfel ca prezenta sa la DNA este normala, potrivit Mediafax.

Presedintele PNL a mai spus ca va da mai multe detalii dupa ce va discuta cu procurorii DNA. Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala "in rem", pentru abuz in serviciu, in cazul plangerii presedintelui PNL, Klaus Iohannis, formulata pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru initierea OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali. Surse judiciare declarau, in 12 septembrie, pentru MEDIAFAX, ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem", doar cu privire la fapta, respectiv pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite. Procurorii urmeaza sa decida daca vor extinde urmarirea penala si cu privire la persoane, au precizat sursele citate.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus in 9 septembrie, o plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru initierea Ordonantei de urgenta 55/2014 care permite migratia politica a alesilor locali pentru 45 de zile. Plangerea penala a fost semnata de Klaus Iohannis, "impotriva numitului Dragnea Liviu Nicolae, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 Cod penal". Iohannis reclama faptul ca "au fost aduse vatamari" prin OUG 55/2014 tuturor candidatilor la alegerile prezidentiale si in general interesului public care vizeaza desfasurarea alegerilor in conditii de egalitate de sanse si de legalitate.
Klaus Iohannis a explicat ca plangerea penala este "ultima solutie pentru a gasi explicatii" in privinta acestui act normativ, in conditiile in care Executivul a refuzat sa dea aceste explicatii.

"(Plangerea penala - n.r.) a fost ultima solutie pentru a gasi explicatii acolo. Guvernul a refuzat sistematic sa ne explice de ce a intarziat publicarea, de ce a schimbat textul care a fost trimis spre consultare si a venit cu un text modificat in final in ordonanta de urgenta. Guvernul a refuzat sa ne dea raspunsuri. Avocatul Poporului a fost sesizat. Nu a venit cu niciun raspuns. Ne amana de la o saptamana la alta, cum ne-a obisnuit deja si cu Legea Educatiei, si cu Ordonanta 45. Si atunci am apelat la institutia statului care este indrituita sa faca lumina in aceasta speta, care este in acest caz DNA", a spus Klaus Iohannis.

Citeste si:
Fifor: Iohannis va trebui sa vina cu alta propunere de premier
Mihai Fifor: Klaus Iohannis...

Intrebat daca il considera pe Liviu Dragnea drept unic responsabil pentru adoptarea acestui act normativ, liderul liberal a raspuns ca DNA va trebui ca, in urma cercetarilor, sa stabileasca daca sunt si alti responsabili si sa se indrepte impotriva lor. "Eu m-am indreptat impotriva initiatorului acestei ordonante, iar daca DNA constata ca este o fapta penala care implica mai multi, atunci din oficiu se va autosesiza si va extinde cercetarile. Noi nu avem date, nu reusim sa aflam ce se intampla in interiorul Guvernului, nu intelegem motivatiile pentru care Guvernul, cu toate avertizarile si de la noi si de la altii, a procedat totusi la aprobarea acestei ordonante. Si atunci trebuie sa intervina cineva care prin lege are dreptul sa mearga si sa verifice concret cum si de ce", a mai spus Iohannis.

Sursa foto: MEDIAFAX Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Iohannis cere reexaminarea Legii de modificare a Codului muncii