Klaus Iohannis a decis sa amane scrierea unui decret de revocare din functie a procurorului-sef DNA Laura Codruta Kovesi, declarand ca prefera sa citeasca "motivarea pana o voi intelege foarte bine". Declaratia presedintelui a starnit un val de agitatie in coalitia PSD-ALDE, care si-a impus ca obiectiv politic schimbarea procurorilor sefi din sistemul de justitie si limitarea atributiilor presedintelui, scrie Ziare.com.

Dupa declaratiile presedintelui, reactia coalitiei a fost sa scoata in evidenta faptul ca Iohannis se afla in situatia in care nu aplica o decizie a Curtii Constitutionale, fiind, fara doar si poate, un motiv considerabil pentru suspendare.

Cu toate ca, la prima vedere, PSD si ALDE au o majoritate linistitoare in Parlament, declansarea operatiunii de suspendare implica un risc politic mare, dupa niste simple calcule privind situatia partidelor in Camera Deputatilor si Senat. In plus, liderul PSD Liviu Dragnea se afla sub amenintarea unei noi condamnari in dosarul angajarilor fictive, sentinta urmand sa se pronunte saptamana viitoare, pe data de 21 iunie.

Riscul politic este ca in campania pentru referendum sa se realizeze o mobilizare masiva a electoratului, iar o reintoarcere victorioasa a lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni si o infrangere a coalitiei PSD-ALDE va avea consecinte mari din perspectiva alegerilor europarlamentare si prezidentiale ce urmeaza anul viitor.

Cele trei strategii posibile pentru sanctionarea presedintelui Iohannis

La nivelul PSD, in ultimele zile s-au vehiculat trei teorii:

1. Cea a acuzatiei pentru infractiunea de inalta tradare, promovata de deputatul Florin Iordache. In acest caz, in urma votului a doua treimi dintre parlamentari, presedintele e suspendat din functie pana la o decizie definitiva a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"O sa gasiti acolo (in Constitutie - n.red.) sanctiuni si pe aceasta chestiune. Deci, pana la acel referendum de suspendare, sunt si alte metode", a tinut sa precizeze deputatul PSD.

2. O a doua teorie se refera la declansarea unei proceduri de suspendare a presedintelui prin votul majoritatii parlamentare, intrerupta de aceeasi majoritate, inainte de a expira termenul de organizare a unui referendum.

Aceasta teorie a fost enuntata de deputatul Eugen Nicolicea si ar fi cea care s-ar potrivi ca o manusa planurilor PSD, dar exista un articol in Constitutie care arata ca odata suspendarea presedintelui votata in Parlament, referendumul nu mai poate fi oprit.

"Suspendarea este o etapa intermediara in procesul de demitere, care o face poporul. Suspendarea se face in 30 de zile, plus cat dureaza validarea lui, daca demiterea este aprobata de popor, suspendarea inceteaza, daca poporul nu accepta, ea se incheie. Cred ca am inteles cu totii ca suspendarea e o etapa intermediara. Atata vreme cat exista hotararea Parlamentului, orice act poate sa fie si anulat de catre cel care l-a initiat", a sustinut deputatul PSD.

Doar ca propunerea deputatului Nicolicea este o "inovatie" care n-are niciun fel de sustinere constitutionala, scrie ziare.com.

Articolul 95 din legea fundamentala precizeaza: "daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui".

3. Cea de a treia teorie dezbatuta la nivelul conducerii PSD e aceea de a face o plangere penala impotriva presedintelui pentru ca nu vrea sa puna in aplicare decizia CCR, iar aceasta formalizare sa fie folosita in lupta politica. Ea a fost enuntata de senatorul Niculae Badalau.

"Absolut toata lumea trebuie sa respecte legea. Cred ca urmatorul pas e o notificare din partea Ministerului Justitiei ca sa se puna in aplicare acea hotarare, daca nu, e penala. Domnul presedinte este roman si reprezinta o institutie care trebuie sa respecte legea, la fel ca toate institutiile. In cazul in care nu e pusa in aplicare, cineva trebuie sa notifice acel reprezentant al institutiei. Domnul presedinte nu este regele Carol, Ferdinand, si trebuie sa o puna in aplicare", a declarat senatorul Badalau.

Calculele suspendarii. Cate voturi are coalitia PSD-ALDE

Potrivit numarului de deputati si senatori de la fiecare partid politic, majoritatea simpla este de 233 de voturi, iar majoritatea calificata, cea de doua treimi, este de 310 voturi.

Maximul teoretic pe care-l pot obtine PSD, ALDE, UDMR si minoritatile este de 293 de voturi, cu 17 mai putin decat cele 310 necesare pentru o majoritate de doua treimi.

PSD si ALDE au impreuna 246 de voturi, cu 13 mai multe decat o majoritate simpla. Dar asta in situatia in care toate voturile din PSD sunt controlate de Liviu Dragnea.

Din calculele prezentate reiese ca o majoritate de doua treimi este practic imposibil de obtinut, iar teoria lui Florin Iordache cu acuzarea presedintelui de inalta tradare nu poate trece la vot.

In cazul declansarii unei proceduri clasice de suspendare, atunci, teoretic, PSD si ALDE ar putea reusi in demersul lor, dar exista cateva intrebari la care liderii celor doua partide trebuie sa-si raspunda: Cum vor vota cei din PSD? Cum se vor imparti voturile celor neafiliati? Cati parlamentari din grupul minoritatilor il sustin pe Liviu Dragnea?

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri