Pierderile economice globale ar putea ajunge la 5.000 de miliarde de dolari, conform unui scenariu privind "o creştere plauzibilă" a fenomenelor meteo extreme care au legătură cu schimbările climatice şi care provoacă distrugeri de culturi agricole şi probleme în aprovizionarea cu hrană şi apă, a apreciat piaţa asigurărilor Lloyd's din Londra.

Lloyd's, care a efectuat această cercetare împreună cu Cambridge Centre for Risk Studies, a subliniat că acest "scenariu de risc sistemic", care modelează impactul economic global de pe urma fenomenelor meteo extreme, este unul ipotetic, scrie Agerpres. Dar, cu toate acestea, Lloyd's precizează că cercetările sale ar putea îmbunătăţi înţelegerea companiilor şi decidenţilor politici cu privire la expunerea lor pe ameninţările vitale, precum fenomenele meteo extreme.

Atunci când pierderile estimate la 5.000 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani sunt ajustate în funcţie de probabilitatea ca acele fenomene meteo extreme să se şi întâmple, pierderile economice aşteptate sunt de 711 miliarde de dolari, a precizat Lloyd's

"Economia mondială devine mai complexă şi din ce în ce mai supusă la ameninţări sistemice", a spus Trevor Maynard, director de riscuri sistemice la Cambridge Centre for Risk Studies.

Maynard a adăugat că aceste cercetări vor "ajuta companiile şi decidenţii politici să analizeze impactul potenţial al acestor scenarii".

Lloyd's a făcut modelări cu privire la pierderi economice globale de pe urma fenomenelor meteo extreme prin estimarea impactului şocurilor alimentelor şi apei asupra Produsului Intern Brut mondial pe o perioadă de cinci ani. Media ponderată a pierderilor în cele trei tipuri de scenarii pe care le-a modelat (major, sever şi extrem) este de 5.000 de miliarde de dolari pe parcursul a cinci ani, variind între 3.000 de miliarde de dolari în scenariul cu cea mai redusă gravitate şi până la 17.600 de miliarde de dolari în cel mai extrem scenariu.

Lloyd's a făcut modelări şi pentru evenimentele meteo concentrate în anumite regiuni şi a ajuns la concluzia că fenomenele meteo extreme concentrate în regiunea China ar duce la cele mai mari pierderi, de 4.600 de miliarde de dolari.

Regiunea Caraibelor ar pierde 19% din PIB pe parcursul a cinci ani dacă fenomenele meteo extreme s-ar concentra acolo, a estimat Lloyd's.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri