Calculele Agenției Internaționale a Energiei arată că economiile avansate – și în special cele europene – vor consuma din ce în ce mai puțină electricitate. De asemenea, eficiența energetică ar putea duce și la stabilizarea și chiar reducerea prețurilor la electritate în următorii ani. Există însă și probleme, inclusiv cu sursele verzi de energie.

Potrivit experților IEA, doar 15% din creșterea cererii de energie electrică până în 2026 va fi reprezentată de economiile avansate, cu toate că rata de creștere anuală va fi mai mare ca până acum – circa 3.4% (față de 2,2 procente în 2023). China, dar și India și țările din Asia de Sud-Est vor fi motorul acestei creșteri.

Mai precis, între 2024 și 2026 cererea de energie electrică a Chinei se va mări cu aproximativ 1.400 TWh – adică aproape jumătate din tot consumul actual al UE. În schimb, în Uniunea cererea a scăzut în 2022 și 2023 cu peste 3 procente anual – atât din cauza măsurilor de eficiență energetică, cât și a închiderii definitive a unor industrii energofage, în special din domeniul chimiei și metalurgiei. Scăderea se vede și în România, care a înregistrat anul trecut un minim istoric de consum - 4.100 MWh în zilele de Paște, în condițiile în care în mod normal cererea la nivelul țării noastre este la 6.000-6.500 MWh.

Consumul de energie electrică al UE ar putea reveni abia în 2026 la nivelul din 2021, estimează Agenția Internațională a Energiei. Creșterea cererii va veni însă nu doar din zona industriei, ci a vehiculelor electrice, pompelor de căldură și centrelor de date, un sector tot mai energofag.

Vor scădea prețurile energiei electrice în următorii ani în Europa?

O mare problemă pe continentul nostru rămân prețurile electricității pentru marii consumatori. Acestea sunt aproape duble față de cele din SUA sau China, lucru care afectează competitivitatea industriilor europene. Decarbonizarea riscă să agraveze situația, pentru care noul model al pieței de energie din UE promite însă soluții.

Pentru consumatorii casnici, IEA prognozează o scădere a prețurilor, odată cu cele ale gazelor naturale și cărbunelui. În 2023, prețul mediu al energiei electrice la furnizori în UE a fost cu 50% mai mic în 2023 – dar dublu față de 2019. Următorii ani ar putea aduce însă o stabilizare și chiar ieftiniri în perioadele de primăvară și vară – dar și creșteri de prețuri în fiecare iarnă, în contextul în care UE continuă să aibă nevoie de gaze naturale pentru încălzire și pentru generarea de electricitate. Și capacitățile nucleare învechite ale Europei produc incertitudine și țin prețurile sus în perioada sezonului rece. Practic, doar țările scandinave au acum prețuri similare cu cele din SUA, însă tocmai în aceste state se preconizează scumpiri în următorii ani.

Pe de altă parte, IEA atrage atenția că rolul crescut al regenerabilelor produce și probleme, în condițiile în care acestea sunt extrem de vulnerabile la fenomenele meteo extreme. De pildă, producția de energie hidro a scăzut cu 60% din cauza secetei - un semnal de alarmă și pentru România, care se bazează mai ales pe acest tip de generale a electricității.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri