Estimările Agenției Internaționale a Energiei arată că sectorul IT ia locul marilor combinate industriale în rolul de sector economic energofag. De pildă, doar Bitcoin consumă de 2 ori cât toată România

Potrivit celui mai recent raport al IEA (Agenția Internațională a Energiei), consumul de electricitate în sectorul centrelor de date, inteligenței artificiale și criptomonedelor va ajunge în 2026 la 1.000 de TWh pe an, față de doar 460 TWh în 2022, din care un sfert în Uniunea Europeană.

Sectorul IT ar putea deveni mai energofag ca industria

Practic, este echivalentul consumului de electricitate al Japoniei și de aproape 20 de ori consumul României (circa 53,3 TWh în 2023). Iar până la finalul acestui deceniu, se estimează că sectorul IT ar putea ajunge la un consum anual de 9.000 TWh, în care cea mai mare pondere o vor avea rețelele și centrele de date. Dar și cripto va avea o contribuție importantă: de exemplu, doar Bitcoin consuma 110TWh la nivelul anului 2022, adică dublul consumului României, iar Ethereum, 18 TWh, conform calculelor IEA.

Ca termen de comparație, tot consumul de energie electrică al UE este în jurul a 2.400 TWh. Iar la nivel global, toate activitățile industriale au un consum de aproximativ 10.000 TWh. În condițiile în care sectorul IT devine energofag și se apropie de consumul industrial, Agenția cere actualizarea reglementărilor în domeniu, dar și adoptarea de soluții de eficiență energetică.

Un singur server consumă cât o gospodărie din România

O analiză realizată de Vertiv, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața centrelor de date, arăta că presiunile din ce în ce mai mari pentru a satisface cererea de energie și apă a consumatorilor obligă guvernele de la toate nivelurile să se uite mai atent la centrele de date și la consumul lor excesiv de mare din aceste resurse. La nivelul lui 2022, Vertiv estima că centrele de date ar fi responsabile în prezent de până la 3% din consumul global de energie electrică și preconiza că vor atinge 4% până în 2030.

O instalație medie de tip hyperscale consumă 20-50 MW, adică suficientă energie electrică pentru a alimenta până la 37.000 de gospodării occidentale. Anual, un singur server dintr-un centru de date consumă 1,8-1,9 MWh, adică mai mult decât gospodăria medie din România (sub 1,7 MWh pe an).

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

Cât consumă centrele de date din România

În ceea ce priveşte piaţa românească a centrelor de date, datele centralizate recent de Crosspoint Real Estate arată că, în prezent, la nivel naţional, există 30 astfel de centre localizate în Bucureşti, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Pe cap de locuitor, capacitatea centrelor de date din România este de doar 3,2 W, mult sub media ţărilor nordice, care se află în topul clasamentului cu 22,6 W, dar şi sub media Europei Centrale şi de Est, unde capacitatea este de 4,5 W.

"Centrele de date din România au însă avantajul de a avea unul dintre cei mai scăzuţi coeficienţi de eficienţă a utilizării energiei electrice (Power Usage Effectiveness, PUE), estimat la 1,37, mult sub media europeană şi foarte aproape de cel înregistrat de ţările nordice", arată autorii acestui studiu.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri