Trei companii de stat trebuie listate la bursă până la jumătatea anului 2026, astfel încât România să îndeplinească o parte din criteriile aderării la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a declarat secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu.

”Printre țintele aderării se află reducerea cu 50% a numirilor interimare în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat dar și listarea pe bursă a trei companii de stat. Sunt ținte importante și din perspectiva criticilor aduse de OCDE și Comisia Europeană. Atenție însă: cele trei companii sunt altele în afară de Hidroelectrica, a cărei listare reprezintă un jalon distinct în PNRE”, a spus Ţuţuianu.

Acesta nu a dorit să clarifice care sunt companiile luate în considerare de stat pentru o viitoare listare la bursă.

”Care vor fi cele trei companii… urmează să decidem în discuțiile cu OCDE și Comisia Europeană pe baza unor evaluări ce trebuie făcute de cele două organisme. Termenul este trimestrul al doilea din anul 2026”, a mai adăugat secretarul general adjunct al Guvernului.

Agerpres

Adrian Ţuţuianu - Foto: Agerpres

În afară de Hidroelectrica, Compania Națională (CN) Aeroporturi București și Salrom sunt societățile de stat al căror nume a fost cel mai des adus în discuție cu privire la viitoarele listări ale statului român pe bursă. Discuțiile au fost stârnite de Fondul Proprietatea, care este acționar în toate cele trei companii mai sus menționate și care de mai mulți ani face lobby pentru aducerea companiilor de stat pe bursă.

În iulie, Fondul este așteptat să dea startul celui mai mare IPO făcut vreodată la Bursa de Valori București, o tranzacție ce ar putea depăși 2 mld. euro dacă FP pune la vânzare toate acțiunile Hidroelectrica pe care le deține (20% din companie).

De ce ne interesează intrarea în OCDE? Aderarea României se face în 5-7 ani ”dacă suntem harnici”

OCDE este o organizație interguvernamentală cu 38 de țări membre, înființată în 1961 pentru a stimula progresul economic și comerțul mondial.

Țările din cadrul OCDE sunt adesea numite ”țări OCDE” și pot fi grupate împreună deoarece infrastructura lor economică este în mod fundamental mai extinsă decât cea a țărilor care nu participă direct la OCDE (denumite și economii în curs de dezvoltare).

Aderarea României la OCDE este o țintă lăudabilă și poate împinge Guvernul să grăbească reformele economice în țară. De menționat însă că OCDE nu are puteri precum Comisia Europeana / Uniunea Europeană și nu poate efectiv să forțeze o țară să implementeze anumite politici sau facă anumite schimbări legislative de amploare.

„Anul viitor sigur nu putem adera la OCDE. Nu vom putea parcurge toate etapele şi nu vom putea să transpunem recomandările pe care le vom avea. Eu sper că pe un termen mediu, de 5 – 7 ani, România ar putea să îndeplinească toate aceste condiţionalităţi şi să avem adoptate toate reglementările corespunzătoare acquis-ului OCDE. Aderarea depinde de hărnicia noastră”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri