Cazul lui Robert Turcescu, evaluat de Parchetul Instantei Supreme

Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei, a declarat ca Parchetul instantei evalueaza cazul lui Robert Turcescu, iar daca va fi nevoie de o ancheta pentru infractiune, acest lucru va fi comunicat.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat marti ca Parchetul instantei supreme evalueaza situatia in cazul lui Robert Turcescu, dupa ce acesta a dezvaluit ca a fost ofiter acoperit, si ca va comunica daca va fi luata o decizie privind o eventuala ancheta pentru o infractiune, potrivit Mediafax.

"Evaluam imprejurarea si situatia creata. Daca aceasta situatie este de natura sa constituie sau sa ne duca pe noi la concluzia ca sunt indicii in legatura cu savarsirea unei infractiuni, ne sesizam. Daca nu, nu", a spus Tiberiu Nitu, la iesirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde a participat la sedinta plenului. Intrebat cat va dura evaluarea, Nitu a spus ca nu poate sa dea o data pana la care se va stabili o decizie.

Intrebat care este procedura in acest sens si daca ministrul Apararii trebuie sa confirme ca Robert Turcescu a fost ofiter acoperit, Tiberiu Nitu a spus ca pentru a se sesiza Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, in faza preliminara nu este necesara nicio confirmare. "Pentru a ne sesiza, nu trebuie sa ne confirme nimic intr-o faza preliminara. Noi evaluam daca sunt indicii in legatura cu savarsirea unei fapte prevazute de legea penala", a precizat Nitu. Duminica, jurnalistul Robert Turcescu a dezvaluit pe blogul sau ca a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulata "Marturise si spovedanie" a fost insotita de copii ale unui livret militar cu fotografia sa si doua state de plata. Pe livretul militar apare stampila MApN - UM 02515.

"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos cateva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit", a scris Turcescu pe blogul personal. "Am ales sa nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si sa fac aceasta marturisire publica. Refuz sa fiu Iuda in fata lui Christos, chiar daca astazi, celor ce vor citi si vor vedea acest text poate ca nu le va fi foarte clar ce se intampla. Rugati-va pentru mine si cu mine sa fim iertati si izbaviti. Sunt pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti. Cu Dumnezeu inainte si va fi bine! Va cer iertare tuturor", a scris acesta. Duminica seara, intr-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat ca documentele sunt reale, fara a spune al carei institutii ar fi fost ofiter acoperit. Turcescu a spus ca este dispus oricand va fi chemat in fata judecatorului sa spuna tot ceea ce stie despre aceste documente. Robert Turcescu a anuntat totodata ca se retrage din presa. MApN a precizat luni ca nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu, ministerul precizand ca aplica legile tarii si ca, daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte.

Citeste si:
Teodorovici:Am o diploma de la o academie..la care,recunosc,nu am fost
Eugen Teodorovici: Am o...

"In legatura cu informatiile referitoare la Robert Turcescu, aparute in spatiul public in ultimele zile, facem urmatoarele precizari: Ministerul Apararii Nationale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplica legile tarii si considera ca dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei Romaniei nu sunt benefice. Daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte", se arata intr-un comunicat al MApN. Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu declara, luni, ca Robert Turcescu face "o mascarada", el precizand ca livretul militar atesta calitatea de cadru militar in rezerva, si nu activ, iar cadrele in rezerva nu primesc solda decat pentru perioadele de concentare pentru pregatire militara. El a mentionat ca in cazul ofiterilor in rezerva acestia "primesc solda doar in situatia in care sunt concentrati pentru activitati de pregatire militara, si numai pentru perioada respectiva".

In anul 2012, Ministerul Apararii Nationale a confirmat ca jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Turcescu aparea pe o lista impreuna cu politicieni, fosti ministri, primari, presedinti, alti jurnalisti. Atunci, Robert Turcescu, a sustinut, intr-o scrisoare adresata MApN, ca pentru el acest lucru reprezinta o „regretabila eroare” si solicita de urgenta „indreptarea acestei situatii prin revenirea la starea de fapt: cetatean roman care nu si-a satisfacut stagiul militar si, prin urmare, nu poate apartine corpului ofiteresc al Armatei Romane”. Robert Turcescu spunea, ca in situatia in care nu i se va anula gradul primit „in mod accidental”, va „actiona in judecata MApN pentru prejudicii grave de imagine si tragerea la raspundere a celor care se fac vinovati de acest lucru". MApN a dat publicitatii in august 2012 o lista cu cei carora le-au fost acordate grade militare in perioada 2010-2012 si pentru care s-au inregistrat nereguli, in care apareau inclusiv politicieni, sportivi renumiti si in care se regasea si numele lui Robert Turcescu. Ulterior, ministerul a retras toate aceste grade acordate cu nereguli.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Decizie importantă privind rambursarea TVA în cazul nerezidenților
Setari Cookie-uri