8 Octombrie 2014

Se credeau intangibili! HARTA baronilor locali care au probleme cu legea



Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Aristotel Cancescu, suspectat de fapte de coruptie, a fost retinut, in aceasta seara, pentru 24 de ore, de catre procurorii DNA, dupa ce, in cursul diminetii, au avut loc pechezitii la locuinta acestuia si la sediul CJ. Cazul nu este insa unul izolat. Mai multi sefi, din nu mai putin de 13 judete, au ajuns in ultimii ani, in fata procurorilor anticoruptie, cu acuzatii de coruptie, abuz in serviciu, falsuri s.a.m.d.. Vezi aici lista "rusinii"!

Mircea Cosma (PSD), CJ Prahova

Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma (PSD), este urmarit penal incepand din luna februarie, pentru luare de mita si abuz in serviciu, alaturi de fiul acestuia, Vlad Cosma, deputat in Parlamentul Romaniei, pentru trafic de influenta. In perioada 2012-2013 deputatul PSD Vlad Cosma ar fi pretins si primit de la mai multi reprezentanti ai unor societati comerciale, denuntatori in cauza, peste 4,4 milioane de lei.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand «comisioanele» conform intelegerilor cu cei doi inculpati", arata procurorii DNA.


Borboly Csaba (UDMR), CJ Harghita

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Potrivit DNA, acesta ar fi dispus, in mod nelegal, in perioada 2010-2011, decontarea a aproape doua milioane de lei pentru o serie de lucrari de reabilitare a unui drum judetean, realizate de catre firmele Stravia Group si Bridge Road Construct. La firma Stravia sunt actionari sau angajati mai multi consilieri judeteni din Harghita.


Florin Turcanu (PNL), CJ Boto?ani

Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean Botosani, a fost trimis in judecata pentru fals intelectual si uz de fals, in 2011, perioada cand acesta era deputat si sef al filialei PNL din judet. Turcanu a fost condamnat la sase luni cu suspendare pe motiv ca in 2009 a consemnat in fals faptul ca mai multi membri PNL, consilieri locali si judeteni, nu mai au sprijinul partidului, fiind exclusi din partid. In locul urma sa fie adusi persoane agreate de Florin Turcanu.


Marian Oprisan (PSD), CJ Vrancea

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, este acuzat inca din 2006 de abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri si fals. Acesta ar fi folosit ilegal fondurile institutiei, obtinute de la Ministerului Transporturilor pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea, pentru a cumpara un complex turistic, in jurul caruia detinea, impreuna cu membrii familiei, mai multe hectare de teren, si pentru diferite actiuni de protocol.

In plus, Marian Oprisan a solicitat sub un pretext fals si a obtinut suma de 3 miliarde lei din fondul de rezerva al Guvernului, tot pentru achizitia complexului.


Adrian Duicu (PSD), CJ Mehedinti

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, fostul sef al IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, si alte opt persoane au fost trimisi in judecata in luna iulie in dosarul in care sunt acuzati de fapte de coruptie.

Adrian Duicu, i-ar fi promis sefului IPJ, Stefan Ponea, ca va interveni la nivel guvernamental pentru a fi numit in conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane, daca acesta o va determina pe sora sa, care este judecatoare sa anuleze raportul de incompatibilitate al ANI, arata DNA care l-a retinut pe seful CJ Mehedinti. Duicu este acuzat de mai multe fapte de coruptie, printre care trafic de influenta, instigare la dare de mita si abuz in serviciu.


Liviu Dragnea (PSD), CJ Teleorman

Liviu Dragnea, fost sef al CJ Teleorman, este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi.

Scopul acestei actiuni ar fi fost obtinerea unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia. Pe 6 septembrie 2012, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea.


Ioan Cindrea, CJ Sibiu

Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, a fost achitat definitiv in 2012 de catre Curtea de Apel Alba Iulia, in procesul in care ANI il acuza de un conflict de interese, de pe vremea cand acesta era deputat. Ioan Cindrea a fost acuzat ca a prejudiciat statul roman cu 8.000 de euro, angajandu-si sotia in cadrul Biroului Parlamentar.

"Beneficiul patrimonial obtinut in perioada 05.10.2009 - 01.02.2011 de catre sotia domnului Cindrea Ioan, doamna Cindrea Amalia, a fost de 35.061 Lei (aproximativ 8.138 Euro)”, a aratat Agentia Nationala de Intergritate. Imediat dupa ANI sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, diferendul transformandu-se intr-un proces la Curtea de Apel Alba-Iulia.


Horea Dorin Uioreanu (PNL), CJ Cluj

Presedintele suspendat al CJ Cluj Horea Uioreanu si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, retinuti de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, in 29 mai, de magistratii Curtii de Apel Cluj. Potrivit DNA, Uioreanu este urmarit penal pentru cinci infractiuni de luare de mita, dintre care doua in forma continuata (zece acte materiale, respectiv sapte acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (doua acte materiale) si complicitate la spalare de bani.


Nicusor Constantinescu (PSD), CJ Constanta

Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea, pentru ca a atribuit nelegal terenuri. In acest caz, baronul este acuzat, alaturi de Radu Mazare si de alte 35 de persoane, ca ar fi pagubit statul cu 114 milioane euro.

Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de calibrul noua milimetri. Pe numele lui Constantinescu a fost emis un mandat international de arestare, dupa ce acesta nu a revenit in tara in urma unei operatii facute in SUA.


Constantin Nicolescu (PSD), CJ Arges

Fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu a fost condamnat, in luna iulie, de Curtea de Apel Bucuresti, la noua ani si sase luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de fraudarea de fonduri europene destinate reconstructiei a doua poduri despre care CJ a atestat nereal ca fusesera afectate de inundatiile din primavara si vara anului 2005, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro.

Lucrarile de constructie au fost executate de catre SC Zeus SA si SC Dracones Construct Grup SRL Pitesti, cea din urma avandu-l ca asociat pe ginerele presedintelui Consiliului Judetean Arges, potrivit procurorilor. Anchetatorii au mai stabilit ca furnizor de bunuri pentru constructia lucrarii a fost SC Setro Metal Group SA Campulung, firma controlata de o ruda apropiata a presedintelui Consiliului Judetean Arges.


Ion Prioteasa (PSD), CJ Dolj

La sfarsitul anului trecut, si presedintele Consiliului Judetena Dolj a ajuns in fata anchetatorilor, alaturi de vicepresedintele CJ, Cristinel Iovan si de alti doi sefi din institutie, intr-un dosar privind contracte din fonduri europene si locale, care ar fi fost atribuite ilegal. Opt functionari ai institutiei, ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitatii de catre firme agreate, pentru care percepeau un "comision" din valoarea contractelor.

Contractele acordate au vizat proiecte de consolidare si restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brancusi - Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicala SMURD, reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Centrul de coordonare si conducere a interventiei in caz de dezastre in regiunea transfrontaliera, proiecte realizate, in parte, din fonduri europene.


Gheorghe Bunea Stancu (PSD), CJ Braila

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru cinci infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata (6 acte materiale) si conflict de interese. Alaturi de Bunea Stancu, in acest dosar au mai fost trimise in judecata alte 15 persoane si trei societati comerciale. Printre cei trimisi in judecata se numaravicepresedintele CJ Braila Florin Mija si seful Serviciului Achizitii Publice din cadrul Consiliului Judetean Braila, Nicolae Moisiu.

Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de DNA ca a atribuit ilegal mai multe contracte de achizitii publice in calitate de sef al Consiliului Judetean Braila. DNA a cerut la inceputul lunii august ca Bunea Stancu sa fie arestat preventiv, dar instanta l-a plasat atunci in arest la domiciliu.


Aristotel Cancescu (PNL), CJ Brasov

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Aristotel Cancescu, suspectat de fapte de coruptie, a fost retinut, luni seara, pentru 24 de ore, de catre procurorii DNA, dupa ce, in cursul diminetii, au avut loc pechezitii la locuinta acestuia si la sediul CJ.

Sursele judiciare declarau ca ancheta vizeaza contracte de achizitii publice care ar fi fost atribuite ilegal de Consiliul Judetean Brasov. Potrivit surselor citate, Aristotel Cancescu ar fi controlat intreaga activitate de atribuire a contractelor catre firme ale unor apropiati ai conducerii Consiliului Judetean Brasov. Unul dintre contracte vizeaza lucrari la un drum judetean, iar celalalt constructia unor terenuri de sport.

Cancescu este presedintele CJ Brasov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul filialei judeteneBrasov a PNL, iar in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000 a fost senator.




Citeste si