Lisa de proiecte, bugetele mici si concurenta acerba pentru proiectele existente sunt tendintele momentului in piata de avocatura, ceea ce pune presiune pe onorarii, a spus Stefan Damian, Deputy Managing Partner Tuca Zbarcea si Asociatii (TZ&A), in cadrul emisiunii WALL-STREET 360.

  • Din pacate, n-as putea spune ca avocatura o duce minunat la momentul actual. Piata de avocatura poate fi mult mai ocupata si numarul tranzactiilor mai ridicat.
  • Potential exista, insa diverse conjuncturi s-au pus in calea unei piete mai competitive, mai efervescente.
  • Comparativ cu 2013, lucrurile sunt oarecum similare, foarte putin pe plus, fiind cresteri pe anumite domenii si scaderi sau stagnari pe altele; exista o senzatie de "baltire", generata de faptul ca lucrurile nu se misca nici economic, nici la nivel guvernamental.
  • Cat timp economia nu are un trend ascendent constant si riguros, proiectele si tranzactiile in care suntem implicati sunt pe masura cresterii economice.

In piata sunt proiecte foarte mici si proiecte de talie mare, iar linia de mijloc nu este bine acoperita.

  • Vad o discrepanta in piata: exista proiecte foarte mici si proiecte foarte mari, iar linia de mijloc nu este bine acoperita.
  • Pentru ca situatia sa se imbunatateasca in 2015, lucrurile trebuie gandite la scara mai larga; trebuie sa existe o strategie si o viziune pe termen mediu, care nu pot veni decat din partea guvernamentala.
  • Intr-o piata mica, in care proiectele sunt putine, clientii solicita un randament maxim cu un minim de cost.
  • Un alt trend vine din partea avocatilor, care desi stiu ca nu exista o presiune pe costuri, aplica o politica de dumping.
  • Atata timp cat clientii nu vor avea in fata un orizont de crestere economica si de crestere a profiturilor si a veniturilor, probabil ca se va mai mentine ceva timp aceasta politica a onorariilor scazute.
  • In piata exista deja o presiune din partea BNR care forteaza bancile sa scape de credite neperformante, o oportunitate pentru noi si mai ales pentru fonduri de investitii si pentru banci.

Cum evolueaza piata de avocatura in 2014 si care este efectul presiunii pe onorarii asupra firmelor din domeniu. VEZI ce a raspuns Stefan Damian in materialul VIDEO de mai sus.

WALL-STREET 360, emisiunea de business care iti prezinta o industrie la 360 de grade, este realizata si prezentata de catre Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri