Investitiile in Romania, atat cele directe cat si cele indirecte, au fost in mod constant si sever subdimensionate, astfel incat potentialul investitional al economiei a ramas la cote inalte, spune Adriana Ioana Gaspar, partener senior in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Totusi, valorificarea acestui potential si cresterea economica nu se obtin din proiecte construite peste noapte, si de aceea reprezentanta NNDKP nu crede intr-o majorare semnificativa a portofoliului de proiecte din Romania aferent anului 2013, aflat deja la jumatate.

“Avem deja prea multe proiecte esuate si in curs de remodelare. Autostrada Comarnic-Brasov este la a treia incercare, CFR Marfa se pregateste de a doua runda iar Oltchim a avut o traiectorie constant negativa. Asemenea esecuri inseamna o irosire de resurse, o scadere in valoare si in credibilitate a proiectului si a mediului investitional si, de cele mai multe ori, o pierdere de oportunitate pe care Romania nu si le poate permite. De exemplu, numarul consortiilor interesate astazi de autostrada Comarnic-Brasov este mai mic de jumatate fata de cel inregistrat in anul 2008”, a declarat pentru wall-street.ro Adriana Ioana Gaspar.

OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria au depus din nou documente pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfa, fiind singurii investitori care participa la proces dupa reluarea acestuia, in timp ce statul a incercat deja de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), a renuntat la contract.

Cat despre Oltchim, situatia este si mai incerta: combinatul din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a esuat anul trecut intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro. Totusi, autoritatile romane s-au angajat prin acordul cu FMI sa privatizeze Oltchim, in caz contrar compania urmand sa intre in lichidare.

“Este un mai-bine relativ"

In opinia avocatului NNDKP, negativitatea puternica a mediului investitional din Romania a intrat in remisie in 2013.

Astfel, aparenta de stabilitate politica pe termen mediu si o disponibilitate institutionala mai bine caracterizata pentru un parteneriat cu sectorul economic privat au reanimat o serie de proiecte. “Este un mai-bine relativ, raportat la o stare de inhibitie aproape totala a injectiei de capital in economie, nu este pogres sau crestere reala, dar este o dinamica pozitiva, constructiv”, enunta Adriana Ioana Gaspar. De aceea, intr-o ordine sanatoasa, anul 2013, atat cat a ramas, ar trebui sa fie, in opinia NNDKP, dedicat intaririi capacitatii institutionale si pregatirii proiectelor iar cresterea pentru piata serviciilor de consultanta ar veni incepand cu anul 2014.

Care sunt, totusi, cele mai importante tendinte pe piata avocaturii de afaceri? Cele mai semnificative modificari deriva din complexitatea extrema a tranzactiilor care, la randul sau, rezulta dintr-o complexitate fara precedent a circumstantelor pietei. Potrivit Adrianei Gaspar, este vorba de un context care nu include doar situatia din Cipru sau criza din Grecia, ci si un ansamblu de modificari in planul reglementarilor europene (unele fara nici o legatura cu gestionarea crizei datoriilor suverane), reasezari determinate de forte geopolitice, fragilitatea echilibrului politic intern, transformari masive in legislatia nationala, oportunitati si dificultati fara precedent pe fondul schimbarilor normative dar si al recesiunii continue, si multe alte componente care constrang si particularizeaza foarte puternic dinamica si structura tranzactiilor.

O a doua tendinta importanta este, potrivit Adrianei Gaspar, slabirea presiunii asupra onorariilor in contextul in care anii de restrangeri bugetare care au trecut au dovedit lipsa de viabilitate pe termen mediu a unei asemenea abordari pentru clienti.

Sectorul energetic si al resurselor minerale, urmat la oarecare distanta de agri-business, se profileaza si in continuare ca in mod deosebit efervescente pentru casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. “Cei mai dinamici clienti in portofoliul NNDKP nu provin insa din aceste sectoare pentru ca in business dinamism inseamna a face bani cand marea masa a competitorilor crede ca nu se poate. Prin urmare, cei mai dinamici si, in acelasi timp, vizionari clienti ai nostri vizeaza, in ordine, sectorul imobiliar/constructii, sectorul financiar si cel al telecomunicatiilor”, afirma Adriana Gaspar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri